Bij de komende verkiezingen in Suriname, worden er enkele opvallende veranderingen doorgevoerd. De traditionele aluminium stemhokken en metalen melkbussen die dienst doen als stembussen, maken plaats voor PVC-stemhokken en plastic stemboxen, afgesloten met genummerde kabelbinders in plaats van hangsloten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) presenteert deze vernieuwingen als kostenbesparende maatregelen. Maar zijn deze veranderingen echt in het belang van veilige en transparante verkiezingen, of is het puur een budgettaire keuze? Hoe hoog is het veiligheidsrisico?
Het vervangen van hangsloten door kabelbinders roept direct een belangrijke vraag op: zijn kabelbinders net zo veilig? Hangsloten bieden een mechanische barrière die moeilijker te manipuleren is, zonder sporen achter te laten. Kabelbinders daarentegen, zelfs als ze genummerd zijn, kunnen relatief eenvoudig worden doorgeknipt en vervangen. De controle op fraude en manipulatie, wordt daarmee ingewikkelder. BiZa beweert dat deze nieuwe methode helpt om de kosten van de verkiezingen met USD 12 miljoen te verlagen ten opzichte van 2020. Een indrukwekkend bedrag, maar is het verstandig om de beveiliging van de verkiezingen deels op te offeren aan een kostenbesparing? Verkie-zingen vormen de ruggengraat van de democratie. De bescherming van stembiljetten moet prioriteit nummer één zijn, niet een post op een besparingslijst. Een positieve ontwikkeling is dat er 23 extra stemlocaties bijkomen, vooral vanwege de 17.500 nieuwe kiezers.
Met 673 stembureaus in totaal, lijkt er rekening te worden gehouden met de toenemende kiesgerechtigde bevolking. Dit is een logische en noodzakelijke aanpassing, vooral in Paramaribo en Wanica, waar de concentratie kiezers, het hoogst is. Kostenbesparing is begrijpelijk, maar het mag niet ten koste gaan van de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Kabelbinders in plaats van hangsloten roepen serieuze vragen op over de veiligheid van de stembussen. Transparantie en controlemechanismen moeten worden versterkt, om zo het vertrouwen in het verkiezingsproces te behouden.