BOUWACTIVITEITEN HOOFDBUREAU KPS VAN START?

De sloop van het onafgebouwde Hoofdbureau van Politie aan de Verlengde Gemenelandsweg, heeft vorig jaar geleid tot verhitte discussies over financiële verantwoording, beleidsconsistentie en transparantie. Hoewel de overheid beweerde, dat sloop en herbouw de beste oplossing is, blijven veel vragen onbeantwoord. Keerpunt is onlangs een kijkje gaan nemen op locatie en wij zijn tot de conclusie gekomen, dat gemiste kansen en herhaling van zetten, het verhaal zijn rondom dit gebouw. Om even terug te gaan naar vorig jaar, toen het onafgebouwde pand nog prominent stond op de hoek van de Verlengde Gemenelandsweg en de Johan Adolf Pengel-straat, dat een investering vertegenwoordigde van circa 3,5 miljoen euro, grotendeels afkomstig uit ontwikkelingshulp. Het besluit om dit gebouw te slopen en een nieuw hoofdkantoor te bouwen voor 9 miljoen euro, riep bij ons toen al vragen op over de doelmatigheid van deze uitgave. Er is tot op heden geen gedetailleerde kosten-batenanalyse of technische rapportage openbaar gemaakt die aantoont, dat sloop daadwerkelijk economisch of technisch noodzakelijk is. Het ontbreken van dergelijke informatie maakt het moeilijk te begrijpen, waarom renovatie en voltooiing van het bestaande pand niet de voorkeur heeft gekregen, zeker gezien de voorgestelde aanpassingen aanzienlijk goedkoper zouden kunnen uitvallen. Sloop en afvoer op die schaal en dat tempo, brengt de nodige kansen met zich mee op voordeeltjes. De verdeling daarvan is ook geen toonbeeld geweest van transparantie. De beweegredenen van de regering voor sloop, waren naar onze mening, inconsistent. Minister Nurmohamed heeft tot vervelends toe in verschillende verklaringen uiteenlopende motieven genoemd, variërend van technische tekortkomingen tot ethische en financieel-economische overwegingen. Dit gebrek aan consistentie ondermijnt de geloofwaardigheid van het besluitvormingsproces en roept de vraag op of alle opties zorgvuldig zijn overwogen.

Gebrek aan transparantie in aanbesteding

De minister verklaarde dat de aanbesteding reeds heeft plaatsgevonden, maar er ontbreekt informatie over de betrokken partijen, het proces en de criteria waarop de keuze is gebaseerd. Openbare aanbestedingen zijn bedoeld om eerlijke concurrentie te bevorderen en vertrouwen te wekken in de inzet van publieke middelen. Het gebrek aan transparantie vergroot het risico op wantrouwen en ontevredenheid binnen de samenleving. De ontwerpwet aanbestedingen die pas later aangenomen is, lijkt niet de modelprocedure te zijn geweest die in dit dossier gevolgd is geworden. Plotseling waren daar de inmiddels bekende tekenen van Chinese betrokkenheid.

Haalbaarheid renovatie niet onderzocht

Architect Tommy Mungra, verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp, heeft vorig jaar tot vervelends toe benadrukt, dat het gebouw technisch solide is en met aanpassingen kan worden afgebouwd. Echter, een onafhankelijk technisch onderzoek naar de haalbaarheid van renovatie, ontbreekt volledig. Het uitvoeren van zo’n onderzoek zou slechts een fractie van de totale kosten bedragen en mogelijk aanzienlijke besparingen kunnen opleveren. Sloop van vertrouwen Het vernietigen van het bouwwerk zonder overtuigende rechtvaardiging is naar onze mening een verspilling van financiële middelen geweest, maar draagt ook bij aan een gevoel van wantrouwen binnen de samenleving. Publieke middelen, inclusief ontwikkelingshulp, zijn schaars en zouden doelmatig en verantwoord moeten worden ingezet. De regering heeft de verantwoordelijkheid om haar besluiten te baseren op duidelijke, meetbare en transparante criteria. Dit gezegd hebbende, kunnen wij alleen maar stellen, dat de prille activiteit op het terrein op de hoek van de Pengelstraat en Verlengde Gemenelandsweg, geen reden vormt voor een groots startsein op de verjaardag van de president.

More
articles