De recente gebeurtenissen binnen de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), zijn een concreet voorbeeld van een structureel probleem, dat parastatale bedrijven al jarenlang in zijn greep houdt: politieke inmenging. Tijdens een persconferentie sprak Dino Souprayen, voorzitter van de Bond Personeel bij SBB, zich openlijk uit over de invloed van de politiek op de organisatie. Zijn uitspraken markeren een belangrijk moment, waarin eindelijk wordt bevestigd, wat velen al heel lang weten: politieke bemoeienis ondergraaft de ontwikkeling en toekomst van cruciale instellingen zoals de SBB.
Het conflict binnen de SBB draait om een beleidswijziging van directeur Ruben Ravenberg, waarbij een onderdirecteur werd ontheven en de afdeling Exporten, direct onder zijn beheer kwam. Hoewel Ravenberg handelde binnen zijn bevoegdheden, leidde deze stap tot een conflict met het stichtingsbestuur, dat niet achter de beslissing staat. Wat begon als een interne kwestie, is inmiddels een publiek schouwspel geworden. Souprayen waarschuwt, dat deze situatie wordt verergerd door politieke invloeden. “De politiek moet met haar handen van de SBB afblijven‘’, benadrukte hij, verwijzend naar de achteruitgang van de organisatie.
Het probleem is niet nieuw. Parastatale bedrijven worden vaak bemand door partijloyalisten, die niet zelden onvoldoende expertise hebben of de belangen van de partij boven die van de organisatie stellen. Dit leidt tot machtsspelletjes, interne conflicten en een gebrek aan focus op de kerntaken van het bedrijf. In het geval van de SBB, heeft dit niet alleen de interne verhoudingen verziekt, maar ook de houtproductieprognose van 650.000 kubieke meter voor 2024, in gevaar gebracht. De focus zou moeten liggen op het versterken van de organisatie, het veiligstellen van de 279 banen en het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de financiële problemen. Maar in plaats daarvan lijkt de politieke strijd prioriteit te hebben gekregen. Dit is niet alleen schadelijk voor de werknemers, die de gevolgen van de onrust direct voelen, maar ook voor het bredere belang van de samenleving.
Het is tijd dat er een duidelijke scheiding komt tussen politiek en bedrijfsvoering bij parastatale instellingen. Politieke loyalisten hebben geen plaats in de directies en besturen van deze bedrijven. Alleen door deskundigheid, onafhankelijkheid en integriteit centraal te stellen, kunnen bedrijven zoals de SBB hun werk goed doen en een positieve bijdrage leveren aan de economie en het milieu.
De oproep van de BPSBB voor samenwerking tussen het bestuur en de directeur is terecht, maar het probleem gaat dieper. Er moet een cultuurverandering plaatsvinden, waarin politieke inmenging plaatsmaakt voor professionele bedrijfsvoering. Dit vraagt niet alleen lef, maar ook om duidelijke wet- en regelgeving die politieke benoemingen beperkt en de transparantie waarborgt.
De situatie bij de SBB is een wake-up call. Zolang politieke invloed een rol speelt in parastatale bedrijven, zullen deze organisaties niet hun volledige potentieel kunnen benutten. En dat is niet alleen een verlies voor de organisaties zelf, maar voor het hele land. Het is tijd om de focus te verleggen van partijpolitiek naar professioneel leiderschap. Alleen dan kunnen instellingen zoals de SBB de rol vervullen die ze behoren te spelen: het duurzaam beheren van onze natuurlijke hulpbronnen en het creëren van een betere toekomst.