Volgens Eddy Frankel, directeur van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), is er momenteel geen sprake van een energietekort dankzij compensatie door thermische centrales. Toch is de situatie precair. De SPCS bereidt de inzet van 30 MW aan dieselgeneratoren voor, een dure noodmaatregel die de overheid en de Energie Bedrijven Suriname (EBS), dwingen om kostenverdeling te bespreken.
HYDROCAPACITEIT
De droogte in het achterland heeft geleid tot een zorgwekkend laag waterpeil in het stuwmeer. Bij de huidige hydro-opwekking van 90 MW wordt verwacht dat tegen april 2025 het minimale peil van 236 voet wordt bereikt, waardoor de productie moet dalen tot minder dan 60 MW. Zonder tijdige inzet van noodstroom, dreigt een scenario van ‘load shedding’, waarbij buurten beurtelings zonder stroom worden gezet.
NOODZAAK
De energiecrisis benadrukt de kwetsbaarheid van de energie-infrastructuur van ons land. De thermische opwekkingscapaciteit moet worden uitgebreid om te voldoen aan de groeiende vraag, vooral met de verwachte economische opleving door de offshore olie- en gassector. Ook het transmissie- en distributienetwerk heeft dringend modernisering nodig, zodat duurzame energiebronnen, zoals grote zonne-energieprojecten, kunnen worden geïntegreerd.
BEWUSTWORDING EN BESPARING
De EBS werkt aan een bewustwordingscampagne om burgers te wijzen op het belang van energiebesparing. “Het betrekken van het publiek is cruciaal om het verbruik tijdens piekuren te verminderen en de impact van eventuele tekorten te beperken”, stelt Frӓnkel. Echter, wij ontkomen er als samenleving niet aan, onder ogen te zien dat de crypto farming belangen van kapitaalkrachtige partijen op geen enkel moment hoeven te delen in de pijn. Ook vragen wij ons af, hoe de groots aangekondigde en verwachte groei in industriële activiteiten, geaccommodeerd zal worden van energiebehoefte. Het risico op stroomuitval in april 2025 is in ieder geval reëel als er niet snel wordt gehandeld. Naast operationele oplossingen zoals noodstroom en energiecampagnes, zijn strategische hervormingen essentieel. Een toekomstbestendig energiesysteem vraagt om investeringen in capaciteit, duurzaamheid en efficiënt beheer.