BELOFTE MAAKT SCHULD

Begin januari 2025 zette de president zijn herverkiezingscampagne voort met een persconferentie. Er werd ingegaan op het sociale beleid van de regering, de achillespees en het constante punt van kritiek vanuit het volk, de oppositie en het Internationaal Monetair fonds, IMF. Santokhi wijkte uit naar de tactiek die hem eerder politiek succes bracht: de belofte. Wanneer Chan belooft, belooft hij groots. Deze persconferentie was geen uitzondering.

Zoals het bekende spreekwoord ‘Belofte maakt schuld’, zullen hierbij verwachtingen worden geschapen die niet altijd realistisch zijn en ook niet haalbaar voor de korte tijd die de regering aanzit.

Terwijl kinderen in de districten en het binnenland onder deze regering maanden aan onderwijs gemist hebben, beloofde de president afstandsonderwijs tot in de verste uithoeken. Dit nog voordat internetbereik en stroomvoorziening overal volledig gerealiseerd zijn.

De beloften eindigden niet daar. Het bekende ‘pakket aan maatregelen’ paradepaardje kwam ook weer langs. Niet vandaag of morgen, natuurlijk, want de regering is niet van plan te scoren met iets waar maandenlang voor betaald moet worden. De regering is van plan te scoren op het allerlaatste moment en de kosten over te laten aan de volgende regering. Dus onderzoekt de minister van Financiën en Planning op zijn dooie gemak.

Worden ‘de actoren’ weer gehoord, om vast te stellen wat iedereen al weet dat nodig is.

Als de president wil weten waar de behoeften van de ‘kwetsbare groepen’ liggen, hoeft hij maar het handjevol vernietigende IMF-rapporten na te lezen over dat onderwerp of een wandeling te maken door de vele wijken die geteisterd worden door de gevolgen van het beleid waar hij zo trots op is. En als hij zijn minister van Financiën en Planning huiswerk meegeeft, mag dat beginnen bij een behoorlijke en volledige onderbouwing van de governmenttake.

De lang beloofde subjectsubsidie (subsidie van personen) in de plaats van objectsubsidie (subsidie van een laag tarief aan zowel arm als rijk) is aan het begin van de regeertermijn beloofd, maar nooit behoorlijk uitgewerkt. En met die exacte besparingen voert de presidentscampagne een parade alsof het verworvenheden zijn. Maar de groep die het hardst geraakt is, zijn de meest kwetsbaren. Na vier en een half jaar alsnog verzachting beloven, is een sociale schijnvertoning.

More
articles