Iedere keer wanneer Richano Santokhi aan het woord komt, blijkt het verschil in deskundigheid tussen de media-operaties van de ABOP, de NDP en de VHP. Bouterse is binnen zijn familie lang niet de enige wereldwijd bekende crimineel, maar zijn vuile was is nooit door bloedverwanten buiten gehangen. Brunswijk is binnen zijn directe kring niet de enige veroordeelde crimineel, maar is nooit van dichtbij op deze manier in verlegenheid gebracht En dat is waar de Olifant keer op keer struikelt en waar minister BIBIS als crisismanager, als direct leidinggevende en als dossierhouder, zichtbaar tekortschiet. Zelfs met de middelen om op staatskosten prins Richano genoeg te verwennen om hem zoet te houden, speelt onze super diplomaat het niet klaar.
Het interessantste aan Richano te horen ratelen, is nooit dat de jongeheer iets zegt wat het publiek niet weet of nog nooit ergens anders gehoord heeft. Het is altijd dat zijn woorden, de sfeer oproepen van glazen pijpen met brandplekken, aluminium folie met vreemde substanties, gebogen lepeltjes en aanstekers en de waarheid die alleen in de walm van de gifdampen naar boven kan stijgen. Iets waar de interviewer naar verwees met zoveel woorden en iets wat de president subtiel zelf in beeld bracht door te kennen te geven in zijn eerste reactie, zich zorgen te maken over het welzijn van Richano.
Met dank aan de voorouders en de opperwezens voor de laatste Richano rant gaan wij over naar de rapportcijfers voor zijn wildste uitspraken, gerangschikt van ongeloofwaardig, naar geloofwaardig.
Persoonlijk voordeel
Richano heeft gezegd zijn overheidsfunctie te hebben gekregen, om zich te kunnen vestigen in de Verenigde Staten en al enige tijd niet meer te werken voor de Surinaamse overheid. Dat is frappant, want volgens zijn minister is Richano op non-actief gesteld, wat betekent dat hij voor niet werken wel betaald wordt. Keerpunt geeft voor geloofwaardigheid aan dit onderdeel een 9.
Veiligheid
De president heeft volgens zijn zoon als straf voor zijn media-uitlatingen, hem niet laten beveiligen en daarmee aan gevaar blootgesteld. Richano zou bijval gezocht hebben bij Brunswijk over het onderwerp. Keerpunt geeft voor geloofwaardigheid aan dit onderdeel een 8. Dat Richano niet beveiligd werd, is een feit, maar of dit vanwege rancune niet plaats had, is niet helemaal zeker.
Openbaar Ministerie
De procureur-generaal heeft volgens Santokhi, de president bedreigd om Richano’s toegang tot Suriname onmogelijk te maken. Chan zou het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie aansturen en een totalitaire mindset hebben, dictatoriaal zijn en de trias politica schenden. Hij zou Adhin opgesloten hebben om oneigenlijke redenen, Hoefdraad en Bouterse onterecht hebben laten vervolgen, meerdere politieke tegenstanders waaronder Pakittow, Pique en Asawina hebben laten bestraffen vanwege politieke redenen. Terwijl de PG volgens Richano kennis draagt van money laundering praktijken waar haar echtgenoot betrokken bij zou zijn. De korpschef van politie noemt Richano een ‘puppet’. Keerpunt kan voor de geloofwaardigheid van deze uitspraken niet meer dan een 5 geven. Zelfs interviewer Fred Kartaram probeert op dit onderwerp Richano kritisch te ondervragen, maar krijgt geen concrete feiten, data of details als antwoord.
Karakter van de president
Richano noemt zijn vader een bluffer, die mensen die zeggen dat het slecht gaat uitlacht. Chan zou geen sympathiek persoon zijn, geen gevoel voor het volk hebben. Niemand luistert naar hem, hij zou een leugenaar, een wanbetaler, een oplichter en een mislukte president zijn. Hij wilde wraak nemen op Bouterse en uit persoonlijke ambitie de machtigste man van het land zijn. Volgens Richano laat Chan schulden achter bij ondernemers en zegt betaling toe, maar ziet niet toe op werkelijke uitbetaling. Feestjes zouden op overheidskosten worden georganiseerd. Keerpunt moet een 7 uitdelen voor de geloofwaardigheid van de uitlatingen. Met meer dan SRD 4 miljard aan betaalachterstanden en de sociale beweeglijkheid en stijl van Santokhi senior, is het niet vergezocht dat de sfeer rondom zijn woorden, een spoor van van misnoegen achterlaten.
Benoemingsbeleid
Jonge functionarissen zouden in topfuncties en in lucratieve contracten beland zijn, door toedoen van politieke gunsten van familieleden aan de president.
Huwelijk
Volgens Richano heeft Melissa Seenacherry al meer dan acht maanden geen relatie meer met Chan en zou zij zich hebben voorbereid zich te vestigen in het buitenland. Het huwelijk zou een schijnhuwelijk zijn geweest, voor de buitenwereld en foto’s. De uitspraken die Bordo zou hebben gedaan over Melissa en een eventuele nieuwe liefde, zouden de reden zijn dat Chan zijn invloed zou hebben aangewend om vervolging van Bordo te bewerkstelligen. Keerpunt moet in dezen een cijfer onthouden, vanwege het persoonlijk karakter en de complexiteit van het huwelijk als instituut. Richano meent zelfs dat Bouterse met Santokhi zou moeten praten. Een opmerking die moeilijk te begrijpen is. Chan zou een figuurlijke draai om zijn oren verdienen van Bouterse, die volgens Richano meer ervaring heeft als president. De staat heeft afstand genomen van de uitspraken, via de minister van BIBIS en disciplinaire maatregelen tegen Richano genomen. De president zelf heeft enkele dagen later, in een gesprek met tv-zender Apintie, gereageerd. Als burger van Suriname heeft Richano volgens Chan, zich te houden aan fatsoensnormen. Als ambtenaar, zoals Chan hem nog wel beschouwd, zijn er regels binnen de overheid en daar waar de uitspraken getoetst moeten worden, volgen maatregelen. Als vader zegt Chan, dat er regels zijn die gelden voor alle ambtenaren, waar Richano zich aan moet houden en dat de persoonlijke uitspraken in familiesfeer, hoewel pijnlijk, besproken en opgelost moeten worden. Als Vader des Vaderlands zegt Chan de vader te zijn van zoveel andere jongeren en door te gaan met het beleid.