‘Operatie Kerstbrood’, als het verwrongen antwoord op de ongekende golf aan gewelddadige criminaliteit, is een klap in het gezicht van het volk. Terwijl SRD 140 miljoen voor vuilophaal in de suppletoire begroting erdoorheen is gejaagd, moet een volk dat ondanks diefijzer, vuurwapenvergunningen en alarmsystemen in angst leeft, geloven dat verkeersopstoppingen het antwoord zijn.
Gerenommeerde juristen als oud-officier van justitie mw. mr. Chandra Algoe en advocaat eminence mr. Gerold Sewcharan, hebben reeds gewezen op de twijfelachtige juridische basis van de roadblock cultuur en voertuigdoorzoekingen.
De nood, de acute nood op dit moment, is echter niet het toevallige illegale wapenbezit, beetje softdrugs of asociale rijstijl. De acute nood zijn gewapende roofovervallen die overduidelijk in onderling verband gepleegd worden, aan de hand van observatie, informatienetwerken en een cultuur van straffeloosheid, waar ‘Krentenbrood’ geen enkele impact op zal hebben.
Wat nodig is, is een korte reactietijd, tactische en bewapende eenheden, verhoogde patrouilles in wijken, gedegen undercoveroperaties en een eigen inlichtingennetwerk. Signaalomstandigheden, kort na gewapende overvallen, zijn verhoogd aanbod aan helers en circulatie van de opbrengst van wat buitgemaakt is. Gezichtsbedekking verhindert identificatie. Voertuigherkenning en wapensoorten zijn echter wel een startpunt voor onderzoek, ook als die wapens illegaal zijn. Voertuigen zijn in registers op te zoeken.
Het grootste netwerk voor nieuws over criminaliteit is tegelijkertijd de hoogste concentratie van criminelen: huizen van bewaring en gevangenissen. Informanten in die instellingen zijn het eenvoudigst te overtuigen, want hun noodzaak voor privileges en voor cash is hoog. De autoriteiten moeten dat netwerk benutten.
De circulatie voor luxe sieraden en horloges vereist vakkennis en productkennis. De helers verdienen regelmatig meer als tussenpersoon, dan degenen die de gewelddadige overvallen uitvoeren. Toch richten officieren van justitie zich niet massaal op deze groep. De observatiemogelijkheden van drones, safe city camera’s en een analyse van de tijdstippen van verhoogde activiteit, zouden ook veel effectiever werken, dan een breed aangekondigde, grootschalige kerstbroodoperatie.
Wat duidelijk is, is dat de maatschappelijke druk, leidt tot politieke druk, de politieke druk tot operaties, die de perceptie van de maatschappij als doelwit hebben dat ‘iets gedaan’ wordt, maar niet het voorkomen, interrumperen en bestraffen van de daadwerkelijke roofovervallen. Aan showoperaties heeft het publiek niets. De operationele capaciteit en het tactisch reactievermogen van de autoriteiten moeten omhoog gebracht worden, door te concentreren op het grootste gevaar.