In Suriname zijn de negatieve gevolgen van de politieke inmenging in parastatale bedrijven een alom bekend probleem, dat aanhoudend tot inefficiëntie en stagnatie leidt. Met elke nieuwe regering, vindt er een wisseling van de wacht plaats: nieuwe, politiek aangestuurde benoemingen worden gedaan in de top van staatsbedrijven, wat het begin markeert van een nieuwe, maar vaak inefficiënte koers. Hoewel de overheid zich heeft voorgenomen om verlieslatende bedrijven te privatiseren, om zo de druk op de begroting te verlichten, blijven veel overheidsbedrijven kampen met een continuerende stagnatie door voortdurende politieke bemoeienis.
De gevolgen hiervan zijn aanstootgevend zichtbaar. Bedrijven die zouden moeten bijdragen aan de economische groei en stabiliteit, worden keer op keer teruggeworpen naar af. Elke nieuwe directeur of bestuurder brengt zijn eigen visie naar voren, vaak ingegeven door partijpolitieke belangen, in plaats van een langetermijnstrategie ten bate van het bedrijf. Dit resulteert in onnodige transities en een gebrek aan de juiste continuïteit, waarbij projecten en hervormingen abrupt worden stopgezet, zodra een nieuwe bestuurder aantreedt.
Waar een bedrijf zonder politieke inmenging in twintig jaar aanzienlijke vooruitgang had kunnen boeken, blijven veel Surinaamse staatsbedrijven juist steken in een eindeloze herstart. Ieder nieuw bestuur begint met grote plannen, maar de vooruitgang wordt telkens gehinderd zodra de politiek haar intrede doet. In plaats van op eigen kracht een solide basis op te bouwen, blijven deze bedrijven afhankelijk van overheidssubsidies, omdat elke stap vooruit, gevolgd wordt door talloze achteruit.
Een kritische analyse van deze situatie maakt dan duidelijk, dat het huidige beleid niet duurzaam is. In plaats van managers en bestuurders met jarenlange bedrijfservaring, die het reilen en zeilen van het bedrijf kennen te benoemen, worden politieke loyalisten geïnstalleerd. Vaak ontbreekt het deze lieden aan ervaring of specifieke kennis, die nodig is om het bedrijf te leiden. Bovendien blijkt in de praktijk, dat zij uit loyaliteit aan hun partij, te vaak beslissingen nemen, die niet in het belang van het bedrijf zijn, laat staan in het belang van het land.
Het gevolg is dat parastatale bedrijven niet alleen geen vooruitgang boeken, maar dat hun rol in de Surinaamse economie van weinig waarde is. Bedrijven die zouden moeten opereren in het belang van het Surinaamse volk, worden daarentegen gehinderd door politieke belangen en korte-termijnstrategieën. De uitputting van de beschikbare middelen en de afhankelijkheid van subsidies brengen uiteindelijk de staatskas in gevaar, en zorgen ervoor dat publieke middelen niet tijdig worden ingezet voor de verdere ontwikkeling van de maatschappij.
Suriname staat op een belangrijk kruispunt. Als het land ooit werkelijk wil afrekenen met deze vicieuze cirkel van politieke inmenging in de parastatalen, is het noodzakelijk deze bedrijven te onttrekken van politieke invloed. Dit betekent dat leidinggevende posities in parastatale bedrijven, moeten worden ingevuld door technocraten en ervaren medewerkers, die binnen het bedrijf zijn opgeklommen en niet door externe politieke pajongwaaiers. Alleen op die manier kunnen deze bedrijven onafhankelijk functioneren, verantwoording afleggen aan de samenleving en structureel bijdragen aan de nationale economie.
In plaats van zich te laten leiden door partijpolitieke agenda’s, zou de Surinaamse overheid moeten inzetten, op een duurzame bedrijfsvoering doorspekt van professionele integriteit. Dit vereist een fundamentele herziening van de huidige praktijk en de moed om afstand te doen van politieke machtsuitoefening. Pas dan kan Suriname de toekomst tegemoet zien, waarin parastatale bedrijven daadwerkelijk bijdragen aan nationale ontwikkeling en stabiliteit, zonder in de schaduw te blijven van politieke inmenging.