Met minder dan zes maanden te gaan, tot de algemene vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2025 in Suriname, schijnen fundamentele voorbereidingen verre van voltooid te zijn. De tijd dringt, en hoewel alles in kannen en kruiken zou moeten zijn om soepele verkiezingen te kunnen garanderen, kampt ons land nog steeds met diverse technische en organisatorische problemen. Het uitblijven van zeer essentiële stappen roept kritische vragen op over de mate van voorbereiding en de verantwoordelijkheid van de betrokken instanties.
Allereerst ontbreekt een sleutelrol in het proces: de minister van Binnenlandse Zaken. Momenteel wordt het departement geleid door een waarnemend minister, en het is nog onduidelijk of er op korte termijn een vaste minister zal worden benoemd. Deze onzekerheid op zo’n cruciaal moment, benadrukt de trage besluitvorming en het gebrek aan prioriteit bij de verkiezingsorganisatie. Een waarnemend minister kan zeker functioneren in een tijdelijk kader, maar het ontbreken van een vast aangestelde bewindvoerder brengt stabiliteit en daadkracht in het gedrang, op een moment dat zulks ongewenst is.
Daarbij komt, dat er nog steeds onvoldoende verkiezingspersoneel beschikbaar is. Ondanks meerdere oproepen en sollicitatierondes, is de bezetting verre van compleet. Het werven en selecteren van voldoende en gekwalificeerd personeel, is essentieel om de verkiezingen ordelijk te laten verlopen. Maar de aanhoudende noodzaak de oproepen te herhalen, geeft de indruk dat deze voorbereiding niet tijdig of goed is gestart, wat vragen doet rijzen over de capaciteitsplanning binnen de verkiezingscommissie. Indien deze kwestie niet snel wordt opgelost, riskeren we een chaotische verkiezingsdag met ontoereikende ondersteuning van stemgerechtigden.
Een ander vraagstuk is de grootte van de stembiljetten. Eerder werd door voormalig BiZa-minister Somohardjo benadrukt, dat de stembiljetten groter zullen zijn. Het managementteam heeft gesignaleerd, dat de stembiljetten te groot dreigen te worden, hetgeen technische problemen zal veroorzaken bij het stemmen. Dit is geen nieuwe uitdaging, maar zes maanden voor de verkiezingen, is er nog geen concrete oplossing.
Deze kwestie kan grote negatieve gevolgen hebben voor het stemproces. Ook de training van het verkiezingspersoneel en de communicatie naar het publiek over de gang van zaken op de verkiezingsdag, komen hiervoor in gevaar. De onzekerheid rond het formaat van de stembiljetten toont een gebrek aan planning en maakt de kans groter dat kiezers niet goed geïnformeerd of voorbereid zullen zijn. Het gebrek aan tijdige besluitvorming en de tekortkomingen in het organisatorische proces doet de indruk ontstaan dat er een ernstige onderwaardering is voor de complexiteit van het verkiezingsproces. De vraag die nu gesteld wordt, is hoe de commissie van rapporteurs en andere betrokken instanties deze problemen willen aanpakken, terwijl de tijd dringt. In een gezonde democratie moet de verkiezingsinfrastructuur minstens enkele maanden voor de verkiezingen op orde zijn. Met de huidige situatie dreigt de kwaliteit en betrouwbaarheid van de verkiezingen, ernstig in gedrang te komen, wat het vertrouwen van de burgers kan ondermijnen. Zonder tijdige oplossingen en proactieve communicatie, stellen wij van Keerpunt dat het gevaar zal blijven bestaan, dat deze verkiezingen niet alleen technisch chaotisch zullen verlopen, maar ook politiek en maatschappelijk als een mislukking zullen worden beschouwd.