De Airbus A340-600 van Surinam Airways, die is gehuurd voor de lijndienst tussen Paramaribo en Amsterdam, staat inmiddels al meer dan een week aan de grond vanwege schade. Een incident op Schiphol, waarbij een voertuig tegen het toestel aanreed, heeft de toch al fragiele dienstregeling van de luchtvaartmaatschappij verder verstoord. Deze situatie is bijzonder zorgwekkend, aangezien de luchtvaartmaatschappij al kampt met operationele uitdagingen. Het langdurig uitvallen van de A340-600 kan niet alleen leiden tot vertragingen van vluchten, maar ook de klanttevredenheid onder druk zetten.
Surinam Airways moet nu niet alleen de schade aan het vliegtuig herstellen, maar ook steeds een oplossing vinden voor de verstoring van de dienstregeling. Dit zet extra druk op de luchtvaartmaatschappij, die zich in een competitieve markt bevindt en afhankelijk is van een betrouwbare en tijdige service. Vervolgens kreeg de SLM afgelopen weekend weer een tegenslag toen de vlucht van Amsterdam naar Paramaribo na ongeveer twintig minuten in de lucht terugkeerde naar Schiphol. Volgens de woordvoerder van SLM was de reden voor terugkeer een technische melding. Dit is allemaal triest en wij zijn van mening dat, aangezien wij in Suriname leven en SLM een Surinaams bedrijf is, wij het bedrijf en alle operaties op z’n Surinaams ‘een wasi’ moeten geven. Het is Gods onmogelijk dat je zoveel pech hebt. Keerpunt heeft vaker aandacht gevraagd voor problemen die de Surinaamse luchtvaart teisteren. Sinds de laatste keer dat wij stilgestaan hebben bij het onderwerp, heeft SLM nog steeds geen jaarcijfers opgeleverd over geen enkele periode en draagt het bedrijf nog steeds niet af wat ze zou moeten betalen aan Luchthavenbeheer. Op de regionale route lijkt SLM nog steeds weinig concurrentie te hoeven vrezen. Jetair heeft nog steeds geen behoorlijke doorstart kunnen maken, na onenigheid binnen de groep die zich daarmee bezighield. Ondertussen zijn stukjes en beetjes van zowel de operatie als de markt bij andere luchtvaartmaatschappijen beland. Hoewel het hop on and hop off karakter van vliegen van Zanderij naar de eilanden en/of Florida, steeds meer een low budget ervaring begint te worden, moet de vakantieperiode voor afzet, met een beheersbare USD in de eerste helft van het jaar, een goede tijd voor SLM zijn geweest. Onregelmatigheden in het vrachtverkeer hebben ondernemers hard geraakt en lijken nog steeds niet helemaal te zijn verholpen. Daarnaast lopen de kasstromen bij vrachtroutes, naar verluidt, niet hetzelfde als voorheen. Voor vracht vanuit Nederland, schijnt de kasstroom niet meer rechtstreeks naar het bedrijf te lopen en Keerpunt vraagt zich af hoe en waarom dit het geval zou kunnen zijn. De nieuwste aanwinst op de Mid-Atlantische route, een Airbus 340-600 zou vanaf ongeveer eind september 2024, door een deal met het Duits bedrijf USC weer stabiliteit op de route moeten brengen. Helaas werd het een valse start, met meer dan 36 uur vertraging bij de allereerste vlucht en werden andere vluchten meteen doorgeschoven. De luchthavenbelasting van USD 65 moet volgens een besluit van de president, voorlopig voor meer dan twee
derde ten goede komen aan Luchthavenbeheer. Geld dat naarstig nodig is, omdat meerdere ondernemers die ruimtes huren op de luchthaven, achterstanden hebben in de huur, maar met de renovaties, uitbreiding en het beheer, de nodige kosten gemoeid gaan. Daarnaast heeft de president zich zelf laten ontvallen dat het netwerk aan landingsbanen onderwerp zal moeten zijn van grote investeringen. Investeringen die vooralsnog nergens op de begroting voorkomen, terwijl de president de ambities van ondernemers over een luchthaven dichterbij de bebouwde kom lijkt te verwelkomen. En hoewel de staat de enige aandeelhouder is van de SLM en de lijnen met de raad van commissarissen kort zijn, om de F&F aanduiding maar even te vermijden, lukt het maar niet om gedaan te krijgen, dat de luchthavenbelasting. die door SLM geïnd wordt, werkelijk bij Luchthavenbeheer gestort wordt. Aan afdragen van pensioenen aan het daartoe bestemd pensioenfonds, is de SLM ook nog steeds niet begonnen, laat staan aan het inlopen van de achterstand. Het heeft een weekendbespreking en een dag gescheeld of passagiers zouden zelfs dubbel moeten betalen, toen Luchthavenbeheer dreigde met het rechtstreeks innen van de belasting. Op regeringsniveau is ingegrepen en wat geduld gevraagd, maar het probleem is niet opgelost. En zo zijn dus de opties, de dienstverlening, de reiservaring en de reis omgeving, van een niveau dat onder dat van voor de COVID-19-periode ligt, voor de Surinamer die zich nog een reis naar het buitenland kan veroorloven.