DSB HEEFT NOG STEEDS GEEN CEO?

De Surinaamsche Bank maakte bekend dat de directie vanaf 11 september jl. uit drie leden bestaat. Alexander van Petten is benoemd tot Chief Operations Officer en Ashna Kamta neemt zijn rol over als Chief Risk Officer. Gelukwensen voor deze voormalige collega’s die hun functies ongetwijfeld goed zullen vervullen. Waldo Halfhuid blijft in zijn functie als Chief Financial Officer. “Wat mij verbaast is dat de algemene vergadering van aandeelhouders al op 19 juni 2024 met deze benoemingen instemde en de Centrale Bank van Suriname pas daarna”, schrijft ex-directielid van DSB, Hans Moison op zijn LinkedIn-pagina.

“Volgens artikel 19 lid 2 van de Surinaamse Wet Toezicht Bank en Kredietwezen 2023 is het verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bestuurders of commissarissen te benoemen. Volgens Richtlijn Nr. 6 Memorandum inzake de Richtlijn Deugdelijk Bestuur bij Kredietinstellingen van de CBvS, brengen kredietinstellingen, met overlegging van allerlei paperassen, de CBvS op de hoogte van het door de algemene vergadering van aandeelhouders, onder voorbehoud van goedkeuring door de CBvS, (her)benoemen van bestuurders of commissarissen. De benoeming gaat pas in en is pas officieel na ontvangst van de goedkeuring door de CBvS”.

“Met Richtlijn Nr. 6, heeft de CBvS de volgens de wet vereiste voorafgaande schriftelijke toestemming de facto gewijzigd in schriftelijke toestemming achteraf. Hiermee bestaat de kans dat de aandeelhouders, onder voorbehoud, instemmen met de benoeming van directieleden of leden van de raad van commissarissen, waarmee de toezichthouder later niet instemt”. Dat is een gênante situatie, zegt Moison. “Het is daarom in de jurisdicties die ik ken gebruikelijk om de goedkeuring van de toezichthouder te verkrijgen voordat de voorgenomen benoeming openbaar wordt gemaakt en aan de aandeelhouders wordt voorgelegd. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom dat in Suriname niet zo is”.

Waar het ook aan ontbreekt, merkt Moison op, is goede informatie over de bestuurlijke organen op de website van de bank. “Het persbericht over de recente wijzigingen in het bestuur staat erop, maar geen enkele vaste achtergrondinformatie over bestuurders en commissarissen. Je zou toch op zijn minst mogen verwachten dat op de website van de bank de samenstelling van de directie en de raad van commissarissen is vermeld, de essentie van hun cv’s en hun (neven)functies”. Tot slot valt hem op dat er in de berichtgeving geen sprake is van een ceo. Deze functie is kennelijk nog steeds niet ingevuld, maar dan zal toch iemand moeten functioneren als acting ceo? Ik heb er geen informatie op de website over kunnen vinden. Transparantie over bestuur staat in Suriname nog in de kinderschoenen. Daarnaast is deze kwestie meermaals op algemene vergaderingen van aandeelhouders onderwerp geweest van bespreking. De uiteenlopende termijnen van de looptijd van beschikkingen, leiden daarnaast tot rechtsonzekerheid en tot willekeur.

More
articles