AIRPORT TAX FIASCO

Als aandeelhouder en toezichthouder van zowel SLM als Luchthavenbeheer is de staat Suriname met het dossier luchthavenbelasting aan het struikelen en hinken. Luchthavenbelasting en fees behoren een geruisloos, subtiel, ongemerkt korreltje te zijn, dat bij reizigers meegepikt wordt. De regering heeft tot uitdrukking gebracht toerisme tot bloei te willen brengen, Suriname open for business te stellen en tot een hub te maken voor internationaal personenverkeer.

Het gaat het verstand dan ook te boven dat een bedrag geheven wordt dat hoger is dan dat van de meeste luchthavens ter wereld. Dan is er nog het ongemak van het separaat moeten betalen. De onrechtvaardigheid van het dubbel moeten betalen van een bedrag, dat al voldaan is aan SLM bij aanschaf van het ticket.

En de hondsasociale mededeling dat particulieren maar moeten gaan proberen wat de aandeelhouder, de toezichthouder, de contractspartij en de bij Staatsbesluit aangewezen dienstverlener niet lukt: namelijk geld bij de SLM (terug) te gaan halen.

Tot slot wordt gesuggereerd dat bovenop de luchthavenbelasting BTW zal worden berekend, kortom, dat men belasting over belasting wil heffen. Kan iemand BTW over loonbelasting of BTW over BTW betalen?

Er wordt geklaagd en gejammerd over de financiële stand van zaken bij de SLM, maar het bedrijf, waar de broer van de vicepresident nog altijd lid is van de raad van commissarissen, heeft nog geen jaarcijfers binnen deze regeertermijn voortgebracht, ontvangt nog steeds staatssteun, verkoopt nog steeds peperdure tickets in keiharde valuta en ontvangt die valuta vooraf. De volle vluchten tijdens hoogseizoen zijn maar een onderdeel van een cash flow van tientallen miljoenen US-dollars per jaar.

Net als met pensioenafdrachten en andere schulden, kan men zich wat voorstellen bij grote bestaande schulden. Maar niet bij wat er nog van weerhoudt om per direct te beginnen af te dragen wat binnenkomt voor de huidige en de toekomstige situatie. Het geheel plaatst Suriname qua toerisme en qua zakelijk reisverkeer in een verkeerd daglicht. Dat te elfder ure een voorlopig akkoord bereikt is, wil niet zeggen dat er een definitieve oplossing is.

More
articles