PETROCHINA DEAL VERSTEVIGT ECONOMIE

Staatsolie heeft productieovereenkomsten gesloten met PetroChina voor de ontwikkeling van twee blokken voor de Surinaamse kust. Hiermee is een partnerschap ontstaan met de tweede grootste olie-bedrijvengroep ter wereld en het vijfde grootste bedrijf ter wereld volgens Fortune Magazine’s Global List. Chinese interesse in Surinaamse olie is niet nieuw. Op een dieptepunt in de financiële crisis hebben Bouterse en Hoefdraad serieus overwogen aandelen van Staatsolie te verkopen aan of via CNOOC.

De betrokkenheid van PetroChina volgt nadat ook Petronas zich permanent in Suriname vestigde en betekent een diversificatie van de economie en een verbreding van onze internationale outlook naar de Aziatische markten voor wat betreft ontwikkeling en handelspartners.

De spreiding die Staatsolie en de regering hiermee teweegbrengen, zorgt voor een meer open economie en voor opties in onderhandelingen en voorkomt een afhankelijkheidsrelatie tot een handjevol bedrijven met hun geopolitieke concentratie of herkomst in één gebied.

De volgende fase moet gericht zijn op het uitbreiden van de handelsrelaties, werkgelegenheid en knowhow de focus te maken van meer dan alleen mijnbouw, en het openen van afzetmarkten voor consumentenproducten in de landen van herkomst. De spin-off van personen- en goederenvervoer, bancaire transacties en zakelijke dienstverlening moet gestimuleerd worden.

En met eerst Zijin Mining Group, Huawei en nu China National Petroleum Corporation geïnteresseerd in Suriname, moeten wij gebruik zien te maken van de carrousel van topbestuurders en de nauwe wisselwerking tussen de Chinese overheid en de Chinese multinationals. Concreet zou het netwerk dat opgebouwd wordt, de goodwill voor herschikken van de schulden aan onze grootste bilaterale schuldeiser eindelijk van belofte tot realiteit moeten kunnen maken.

Drie uitdagingen om waakzaam bij te blijven, zijn het gescheiden houden van partijpolitieke invloed bij Staatsolie, het behouden van de mogelijkheid van financieren van het groot aantal partnerschap participaties en de schommelingen in olieprijzen. De industrie draait om efficiëntie en daarbij horen grote ronden aan arbeidsorganisatie. We hebben als economie van dichtbij meegemaakt wat het vertrek van Billiton en Alcoa aan vacuüm achter kan laten. Wij moeten ons tijdig weerbaar maken voor de hevige ups and downs die horen bij het onderhouden van een petroleum producerende economie.

More
articles