IEDEREEN VECHT MET SZF

In een bekendmaking van 19 augustus heeft het ministerie van Defensie meegedeeld aan zijn personeel, dat het Staatsziekenfonds (SZF) heeft beslist om voor de strijdkrachten niet verder te gaan dan de basiszorg. In de brief stond dat veteranen, gepensioneerden, defensiepersoneel en militairen in actieve dienst, zich als zij zich kwalificeren, zullen moeten wenden tot het Militair Hospitaal en voorlopig niet in aanmerking komen voor verdergaande zorg. Niet lang daarna kwam het ministerie terug op zijn beslissing met een ander schrijven waarin werd gesteld, dat de zaak weer geregeld was met het SZF. Het brandje was voor nu geblust. Het SZF was voorlopig even af van Defensie, maar elke week is er wel een andere partij die vecht met het SZF, want van het SZF is bekend dat het zijn rekeningen niet op tijd betaalt en dat bijvoorbeeld apotheken/specialisten maanden moeten wachten op hun geld.

‘De specialisten’ is misschien breed en generaal uitgedrukt, want het lijkt collegiaal onderling en het is een bekend gegeven dat niet iedereen evenveel moeite heeft met uitbetaald worden door SZF.

In een verwrongen versie van ‘eenheid van bestuur’ voelde de huidige leiding zich geroepen onze redactie aan te schrijven over wat sierlijk zou zijn of niet, in Keerpunt. De beeldspraak en satire over de medeverantwoordelijke ‘rat’ voor al deze ellende, is niet in het goede keelgat geschoten. Men meent zelfs dat ‘de organisatie’ niet beledigd mag worden. Het kostte de redactie een half college van de jurist, om toch bevestigd te krijgen dat de juridische fictie van rechtspersoonlijkheid en het subjectief recht gevrijwaard te blijven van belediging, zich niet voldoende met elkaar verhouden voor een stichting om zich daarop te beroepen. Met dank aan de belerende toonzetting en lege calorieën van de brief vanuit SZF, zullen wij toch onze intentie met u delen om het werk van Keerpunt in het algemeen belang onverstoord en onbevreesd voort te zullen zetten.

De Vereniging van Apothekers, VvA, heeft vorig jaar ook aan de bel moeten trekken vanwege achterstallige betalingen van het SZF. De Vereniging van Medici Suriname, VMS, heeft ook ten aanzien van de medicijnschaarste vaker haar bezorgdheid geuit, omdat het gebrek aan belangrijke geneesmiddelen die zeer dringend nodig zijn voor de behandeling van patiënten, meer regel dan uitzondering is. Medici hebben ook meermaals de noodkreet laten horen die de ernstige situatie weergeeft van de patiënten die voor belangrijke diagnostische of controlerende ingrepen/onderzoeken zelf enorme bedragen moeten betalen, aangezien het SZF deze kosten steeds vaker gewoon niet vergoedt. De patiënten of hun familieleden zijn daardoor gedwongen om het zelf te betalen. Ook hierdoor ontstaat er vaak verdere vertraging in de behandeling met alle gevolgen van dien.

More
articles