STAATSOLIE ZAL USD 1.8 MILJARD INVESTEREN IN BLOK 58

Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, bevestigt tegenover OilNow, de toewijding om in Blok 58 te participeren voor de volle 20 procent.

Het blijft niet alleen bij beloften. In het jaarverslag is dit zwart op wit in het vooruitzicht gesteld. Intern en extern wordt behoorlijk geïnvesteerd en de juiste teamleden in stelling gebracht om een financiering van deze orde tot een succesvolle realisatie te brengen.

De schaal van de financiering, USD 1,8 miljard naar schatting bij de eerste gesprekken en na inflatie ongeveer USD 2 miljard ten tijde van de werkelijke investering, is ongekend.

Het zou gaan om een investering van grofweg drie keer de grootste obligatie waar de Surinaamse overheid of het Surinaamse bedrijfsleven ooit betrokken bij is geweest.

Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten, dit keer echter concreet en tot op zekere hoogte, veelzijdig.

Vanaf het moment van exploitatie zouden kasstromen en know-how, een vlucht nemen.

Terwijl het netwerk en de internationale toegang, vanwege de aandacht voor het project, een doorbraak zouden betekenen voor Staatsolie en voor een aantal Surinaamse betrokken dienstverleners bij de spin-off van het project.

Toegang tot Blok 58 via Staatsolie, betekent voor inschrijvingprocessen en voor certificering, de volgende fase op internationaal niveau en de volgende trede aan compliance en vertrouwen, voor de samenwerkingspartners met wie Staatsolie de laatste jaren lokaal al relaties ontwikkeld heeft.

Recente emissies van DSB, Hakrinbank en funding rondes van bijvoorbeeld de Torarica Group en eerder Staatsolie zelf, maar ook de populariteit van OMO’s hebben aangetoond, dat de Surinaamse kapitaalmarkt en de diaspora een behoorlijke afname van financiële instrumenten en investeringsmogelijkheden aankunnen.

Door in de internationale vakpers standvastig te zijn over de ambities en vooruitzichten, doet Staatsolie dat wat zij zelf kan om de datum van de Final Investment Decision zo vroeg mogelijk voortgang te laten vinden. Een 20% partner die deelname garandeert, is een zorg minder voor de projectleiding.

More
articles