SYSTEMATISCHE CONTROLE NOG ALTIJD VEREIST BIJ OVERHEIDSUITGAVEN

Het blijft zorgwekkend dat ondanks jarenlange beloftes van transparantie en goed bestuur, de controle op overheidsuitgaven nog steeds te wensen overlaat. Overheidsmiddelen die bedoeld zijn om het welzijn van de samenleving te verbeteren, worden vaak op een dubieuze manier besteed, zonder de nodige verantwoording af te leggen. Dit gebrek aan systematische controle en verantwoordelijkheid leidt niet alleen tot verspilling van schaarse middelen, maar ondermijnt ook het vertrouwen van de burgers in de overheid. Dat de CLAD moet concurreren met de vrije markt als het gaat om het aantrekken en behouden van professionals, zowel in loondienst als externe uitvoering, is een realiteit waar ook andere toezichthouders zoals de Centrale Bank van Suriname, de MAS, de TAS en zelfs forensische specialismen van Korps Politie Suriname mee te maken krijgen. Desondanks hoort bij impactvol leiderschap, de capaciteit om de juiste mensen te ontwikkelen en te behouden.

Rapporten

Wat nog verontrustender is, is dat dit probleem niet nieuw is. Jarenlang zijn er rapporten geweest die wijzen op onregelmatigheden en inefficiënties in de manier waarop overheidsmiddelen worden beheerd. Echter, concrete maatregelen om dit aan te pakken, blijven uit. Jaar in en jaar uit, regering na regering worden er rapporten opgemaakt en adviezen gegeven, maar vaak genoeg worden deze adviezen niet bekeken. Vaak worden deze rapporten niet begrepen of verdwijnen in een lade of raken zoek onder een andere stapel papieren. Dat is helaas de realiteit binnen onze overheid. Het lijkt erop dat er sprake is van een cultuur van laksheid en gebrek aan urgentie binnen de verantwoordelijke instanties, wat uiteindelijk ten koste gaat van de samenleving. De noodzaak voor systematische controle is duidelijk. Zonder een strak gereguleerd en transparant controlemechanisme blijft de overheid vatbaar voor corruptie en mismanagement. Er moet een onafhankelijke toezichthouder zijn die niet alleen de uitgaven controleert, maar ook sancties kan opleggen bij misbruik. Daarnaast is het van belang dat de resultaten van dergelijke controles openbaar worden gemaakt, zodat de bevolking geïnformeerd is over hoe hun belastinggeld wordt gebruikt.

Totdat er een echte verandering komt in de manier waarop overheidsuitgaven worden gecontroleerd, zullen we vast blijven zitten in een vicieuze cirkel van wanbeheer en inefficiëntie. Het is hoog tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor een transparant en verantwoordelijk beheer van publieke middelen. Alleen dan kunnen we echt spreken van goed bestuur en het herstel van vertrouwen in onze publieke instellingen.

More
articles