SPIEGELTJE SPIEGELTJE AAN DE WAND

De VHP van 2020 was een VHP van data, cijfers en analyse. Hoe meer informatie over Suriname bekend was, hoe beter. Hoe breder het nieuws over Suriname circuleerde, hoe beter. Er was geen hoek van de economie, waar een schijnwerper en een vergrootglas niet de beste vriend van de partij waren.

Oppenheimer mocht rekenen op een breed gedeelde open brief, met een lijst aan factoren over hoe ongezond de economie was, met ‘feiten’ die in maart 2020 aanleiding waren voor de conclusie om geen verdere leningen aan ons geliefd land te ondersteunen. De schuldratio was toen 80 procent en bedraagt volgens de laatste geformaliseerde cijfers 110 procent. De president beweert dat we richting 65 procent gaan, maar rekent zich daarin net als BIBIS, rijk met een schuldherschikking met China, die niet afgerond is en die, vanwege de warme band met het IMF, niet realistisch lijkt, voorafgaand aan de afronding van dat programma. De Fitch rating van CCC wordt aangehaald, maar die is tijdens de termijn van deze regering gedowngraded naar ‘Restricted Default’ en de rating is nooit meer verhoogd of bijgesteld. Integendeel is de rating door Fitch opgeschort en nooit meer hervat. De importreserve zou maar twee weken bedragen. De minister van Financiën spreekt thans van negen maanden tot een jaar. Maar tegelijkertijd wordt uit de kasreserves toegestaan financiering van hypotheken toe te laten, wat betekent, dat de reserves niet langer aan de internationale definities van de term voldoen. Het zijn namelijk geen contante equivalenten meer. Er wordt verwezen naar een koersstijging van 50 procent. Sedert die periode is de koers met 400 procent gestegen.

Niemand zal ontkennen dat de VHP in maart 2020 gelijk had, dat de inmiddels crimineel gebleken leiding van de monetaire autoriteiten, de laatste groep figuren op aarde was, aan wie men ook maar een stuiver zou moeten toevertrouwen. De VHP heeft zich in de brief echter niet beroept op fraude, op het cocaïne verleden of op de moordzucht van de zittende president. De VHP heeft zich beroept op macro-economische indicatoren. Macro-economische indicatoren die zelfs aan het (niet gratis en niet oneindig) infuus van het IMF, grotendeels gelijk of verslechterd zijn.

Een kleine wandeling door de documentatie van Oppenheimer III, die, alle speculatie en ontkenningen ten spijt, Keerpunt met aandacht heeft ingezien, met voorzorg in een lade geschoven heeft en bij het intypen van deze woorden, ernstig overweegt de namen in de aanhef online te gooien, als de VHP hun social media jakhalzen niet terugverwijst naar de prairie. Om de partij te herinneren aan de transparantie en integriteit van 2020 en het zonlicht dat men zo graag naar binnen wilde laten schijnen. De simpele vraag die de VHP, maar vooral de kiezer voor zichzelf moet beantwoorden is, waarom de partij met twee maten meet. Waarom weigert de VHP zichzelf de spiegel voor te houden en te zien, hoeveel zij in 2024 lijkt op de NDP in maart 2020.

More
articles