SLM NA 62 JAAR NOG STEEDS AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE

Hoewel regeringsleiders en de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) beweren dat de maatschappij vooruitgang boekt, is de werkelijkheid veel somberder.

Ondanks de inzet van twee vliegtuigen op regionale routes en een recent gehuurd toestel voor de Mid-Atlantische route, blijven de fundamentele problemen van de SLM onopgelost. We stellen daarmee, dat er tot op heden geen jaarverslag is gepubliceerd en wij vragen ons af of de accountant er wel uit zal komen.

Sinds 2017 heeft het bedrijf geen jaarcijfers gepubliceerd en wij maken ons ernstig zorgen, hoe het mogelijk is om uitspraken te doen over de financiële realiteit van het bedrijf. In het jaarverslag van 2015/2016 van de SLM heeft de toenmalige accountant zich van oordeel onthouden en dat betekent dat de accountant op basis van de aangeleverde informatie, niet kon vaststellen of die informatie goed is en überhaupt op waarheid berust. Dit zorgt ervoor dat wij niet de verwachting hebben dat de jaarcijfers van de volgende boekjaren van onze vertrouwde vleugels een positief oordeel zullen krijgen van de accountant.

Een van de positieve zaken van het bedrijf is dat het voor lange perioden constructieve relaties met de vakbonden en personeelsorganisaties in stand heeft kunnen houden, met als resultaten een eigen pensioenfonds, destijds gezonde secundaire voorwaarden, studiemogelijkheden voor gezinsleden en ontwikkelingskansen.

Daarnaast hebben oud-ma-nagers en middenkader succesvol binnen de branche en in binnen- en buitenland, hun professionaliteit en deskundigheid weten in te zetten voor allerlei andere organisaties. Onderdelen van het bedrijf, waaronder vracht, catering en hospitality, hebben de afgelopen jaren met positief resultaat weten te opereren. Buiten de covid-periode om, heeft de SLM omzetten weten te realiseren van USD 100 miljoen.

Het is daarom zeer verontrustend dat de SLM sinds 2017 geen jaarcijfers heeft gepubliceerd. Dit gebrek aan transparantie wijst op een ernstige financiële tekortkoming en roept vragen op over het beheer van de maatschappij. Daarnaast kampt de SLM nog steeds met aanzienlijke schulden bij haar schuldeisers, wat aantoont dat de financiële situatie verre van stabiel is. De eerdere staatssteun van meer dan USD 2 miljoen per maand, werd enkele maanden geleden stopgezet, wat volgens de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, een teken zou moeten zijn van verbetering. De realiteit is echter dat de SLM nog steeds afhankelijk is van staatssteun om te overleven, en de vraag blijft hoe lang dit nog kan doorgaan.

Het is bovendien zorgwekkend dat de SLM nog steeds worstelt met een enorme achterstallige schuld, die zonder een solide plan niet zal worden afgelost. Ondanks de recente herdenking van haar 62e verjaardag, blijft de SLM financieel instabiel en afhankelijk van overheidssubsidies. Deze afhankelijkheid is een erfenis van slecht beleid door vorige directies en overheidsbemoeienis in de bedrijfsvoering.

De huidige directie moet deze problemen oplossen, maar het lijkt erop dat er geen effectieve oplossingen zijn geïmplementeerd. De problemen van de SLM zijn jarenlang opgebouwd en zijn nog steeds niet opgelost. De achterstallige pensioenen, het misbruik van de IPB-regeling, en de ongeoorloofde chartervluchten onder de vorige president zijn slechts enkele voorbeelden van de structurele problemen die nog steeds nadelige gevolgen hebben. Het is bovendien onduidelijk waarom het herstelplan, dat klaar lag om de SLM weer gezond te maken, nog steeds niet naar behoren is uitgevoerd of zelfs in grote lijnen kenbaar gemaakt is aan de stakeholders.

Eveneens is de technische ondersteuning van Air France-KLM, die cruciaal zou kunnen zijn, niet effectief geïmplementeerd. Het feit dat de SLM al miljoenen USD aan staatssteun heeft ontvangen, waarvan een groot deel is besteed aan schuldeisers in plaats van aan de lease van vliegtuigen, wijst op een inefficiënt gebruik van middelen. Het bedrijf betaalt veel rente en boeterente, wat de operationele kosten verhoogt en de financiële situatie verder verergert. De vraag is dan ook wanneer de SLM eindelijk in staat zal zijn om zonder staatssteun te functioneren.

Als dit niet mogelijk blijkt, kan de maatschappij binnenkort officieel insolvent worden verklaard. Het is duidelijk dat wanbeleid door politieke inmenging een grote rol speelt in de problemen van de SLM.

Politieke benoemingen binnen de SLM blijven het bedrijf ondermijnen, wat de situatie alleen maar verergert. Het is tijd om deze realiteit onder ogen te zien en niet langer het probleem te negeren.

De oplossing vereist geen extra geld, maar een fundamentele verandering in leiderschap en bedrijfsvoering. Dit betekent prudente leiding, een on-afhankelijke Raad van Commissarissen met de nodige kennis en ervaring, en transparante financiële verslaglegging conform de IFRS-normen. Hoe vaak moeten we dit nog herhalen voordat er echte verandering komt?

Het is hoog tijd om actie te ondernemen voordat het te laat is.

More
articles