STAKINGEN BRENGEN ZORG VERDER NAAR DE VERDOEMENIS?

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Het personeel van de verschillende ziekenhuisinstellingen is al enige tijd in actie. Het zou gaan om looncorrecties en het wegtrekken van zorgpersoneel, met als gevolg een enorme werkdruk. Door de bonden is tal van keren gesproken over deze punten, echter vanwege de regering wordt er niet gereageerd op de noodkreet van deze groep. Acties nemen nu vormen aan, waaruit voortvloeit dat afdelingen moeten sluiten of dat patiënten naar huis moeten worden gestuurd. Al deze zaken brengen de zorg verder naar de verdoemenis.  

Continue ReadingSTAKINGEN BRENGEN ZORG VERDER NAAR DE VERDOEMENIS?

RAVAKSUR NEEMT EIGEN BESLISSINGEN?

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Afgelopen week werd bekend dat Ravaksur en de regering, een overeenkomst hebben bereikt inhoudende een 20 procent loonsverhoging voor ambtenaren en wel in sa-menhang met de koopkrachtversterking. Echter zal deze goedkeuring pas in januari ingaan. Ook is gebleken dat de meeste bonden, aangesloten bij deze vakcentrale, het niet eens zijn met dit be-sluit. Volgens hen is er op geen enkele manier teruggekoppeld door voorzitter Miskin!

Continue ReadingRAVAKSUR NEEMT EIGEN BESLISSINGEN?

ALWEER EEN OLIEPROBLEEM VOOR JUSPOL?

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Afgelopen week werd door Roy Boedhoe Enterprises wederom kenbaar gemaakt, dat het bijtanken van voertuigen die vallen onder het ministerie van Justitie en Politie, niet meer mogelijk zou zijn. Dit met alle gevolgen van dien. Voertuigen van het Korps Politie Suriname (KPS) die niet kunnen uitrijden, waardoor er geen patrouilles kunnen worden uitgevoerd. Ook de brandweer voelde de benauwdheid van deze maatregel, want ook hij kon niet in voldoende mate worden voorzien van brandstof.

Continue ReadingALWEER EEN OLIEPROBLEEM VOOR JUSPOL?

DE PORTEMONNEE

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

We hebben allemaal wel een portemonnee om onze penningen die op dag-, week- en of maandbasis zijn verdiend. De een heeft een hele mooie  en luxe portemonnee van leer en merk om zich voornamer voor te doen dan noodzakelijk, de ander bezit een dof uitziend en versleten exemplaar, omdat  het object slechts als opbergruimte van contant geld dienst moet doen.

Continue ReadingDE PORTEMONNEE

WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR ONZE ZORG?

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Minister Amar Ramadhin is de eindverantwoordelijke voor de zorg in Suriname. Minister Ramadhin is voor meer dan twee derde de eindverantwoordelijke voor de ziekenhuizen in Suriname. Hij kiest de media om pootafdrukjes van mieren te benoemen, terwijl de vos in het henhuis zit met een volle maag en veertjes aan zijn snuit. Ramadhin is een meester in het stroman argument.

Continue ReadingWIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR ONZE ZORG?

BEGROTEN, BEHEERSEN, BEZUINIGEN

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het IMF en Financiën zijn geschokt over het gebrek aan beheersing dat de meeste staatsdiensten hebben, als het om de goedgekeurde begroting gaat. Net zoals veel Surinamers aan het eind van hun salaris, nog een beetje maand over hebben, heeft de staat aan het einde van zijn begroot bedrag, nog een aantal maanden 2024 over. Nu is de regering Santokhi-Brunswijk-lijkt-wel-Bouterse, niet de eerste regering voor wie begrotingstaal podiumtaal is. Of voor wie begrotingsrekenen liegen in de vorm van cijfertjes is. Welnee, lees Rekenkamerverslagen, teruglopend tot de onafhankelijkheid en het refrein klinkt hetzelfde. De draagmieren van de ‘B’ richting lusten geen brood van wat de dichterlijk aangelegde ‘A’ richting met passie en poëzie parlementair verkondigt. Hier en daar is er wel eens een regeringsleider geweest die leidde door een voorbeeld te stellen. De dienstauto van een voorganger blijven gebruiken. Reizen, bespreken en delegaties slinken. En één SRD gespaard, was een SRD verdiend. Maar niet alleen dat er een morele basis is om aan collega’s in de regering te vragen, ook een beetje terughoudend te zijn. Ook een beetje spaarzaam en gematigd voor de dag te komen. Dat werkte door naar de niveaus eronder. En hoewel er geen wonderen verricht werden, waren de economie, de koopkracht en de stabiliteit er beter aan toe. Hoewel het brandjes blussen en mollenjacht is, omdat de verhoging van tarieven en belastingen betekent dat ambtenaren minder kunnen met hun geld en dus meer loon vragen, is ook dit al van tevoren te voorspellen. Wanneer in oktober het geruzie over de centjes van volgend jaar begint, willen coalitie en regering scoren met onhaalbare cijfertjes. Zij doen graag alsof zij meer met minder gaan doen. Een beter sociaal vangnet kost geld. Meer surveillances door politie en leger betekent meer overuren. Meer met minder heeft een grens. En weten dat je niet kan betalen voor wat je wel belooft, is niet plannen, het is misleiding. En beide grote politieke bewegingen doen al sinds jaar en dag mee aan dit bewuste kiezersbedrog. Opeenvolgende opposities worden niet gevrijwaard van schuld. In plaats van een gedetailleerde alternatieve begroting te presenteren, verkwanselt men de spreektijd aan partijpolitieke beschuldigingen en aan nep-schandalen. In plaats van het formuleren van discipline, nauwlettend toezicht op bankrekeningen verschaffen voor kansarmen, bespreekt men armoede als een gezichtsloze, dataloze ziekte. De voorwaarden die het IMF stelt voor de volgende tranche zijn hard, pijnlijk en op de korte termijn misschien onrealistisch. Maar drie jaar geleden kende de regering deze voorwaarden en met name qua begroting, realisatie en het beheersen van uitgaven, wist men van tevoren waar men aan toe was. Het verlies aan vertrouwen is dan ook volledig te wijten aan onoprechte bestuurders die hervorming beloven aan het volk en aan het IMF, maar op dezelfde voet doorgaan met verkwisting.

Continue ReadingBEGROTEN, BEHEERSEN, BEZUINIGEN

NURMOHAMED MOET ZIJN EIGEN BOONTJES DOPPEN

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Spijkers op laag water zoeken is risicovol. Als het water laag is, omdat er tijd overheen gegaan is, kunnen de spijkers roestig zijn. Ze kunnen in modderige ondergrond liggen. En je kunt je aan een van die spijkers prikken. De storm waarin minister Nurmohamed terechtgekomen is, heeft veel factoren en elementen, maar hij is nu genoodzaakt zijn eigen boontjes te doppen.

Continue ReadingNURMOHAMED MOET ZIJN EIGEN BOONTJES DOPPEN

SLM NA 62 JAAR NOG STEEDS AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Hoewel regeringsleiders en de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) beweren dat de maatschappij vooruitgang boekt, is de werkelijkheid veel somberder. Ondanks de inzet van twee vliegtuigen op regionale routes en een recent gehuurd toestel voor de Mid-Atlantische route, blijven de fundamentele problemen van de SLM onopgelost. We stellen daarmee, dat er tot op heden geen jaarverslag is gepubliceerd en wij vragen ons af of de accountant er wel uit zal komen.

Continue ReadingSLM NA 62 JAAR NOG STEEDS AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE

MORO MONI DORO

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Afgelopen woensdag arriveerde de zoveelste bezending SRD in ons land. Twee 20 voet stalen vrachtcondtainers werden onder zware bewaking, de poort van de Centrale Bank van Suriname binnengereden. De moederbank moet om de zoveel tijd, nieuw geld importeren om oude versleten biljetten te vervangen of geslagen munten aan te vullen.

Continue ReadingMORO MONI DORO

WOORDENWISSELING VES EN VOLKSGEZONDHEID

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

De minister van Volksgezondheid liet vorige week de inkt op het persbericht van de VES niet behoorlijk drogen, voordat hij een eigen lijvig weerwoord klaar had. In zijn weerwoord jammert de minister over het feit dat naar zijn inzicht, de VES het ministerie niet professioneel zou hebben bejegend over verrichtingen, maar de sneer is niet serieus te nemen.

Continue ReadingWOORDENWISSELING VES EN VOLKSGEZONDHEID

RAMADHIN NA RUIM 4 JAAR WEL VERANTWOORDELIJK

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid staat al sinds zijn aantreden in 2020 onder zware kritiek. Elk probleem binnen de gezondheidssector werd hem aangerekend, terwijl de wortels van de meeste problemen diep in het verleden liggen. Naar onze mening was het in 2020 en gedurende de covid-periode belangrijk om te erkennen dat de gezondheidszorg te kampen had met ernstige financiële tekorten, die voornamelijk een erfenis waren van de vo-rige regering die onverantwoordelijk omging met gezondheidsfondsen.

Continue ReadingRAMADHIN NA RUIM 4 JAAR WEL VERANTWOORDELIJK