Keer op keer wanneer het geweld de spuigaten uitloopt, heeft de top van het land, verantwoordelijk voor de veiligheid, hetzelfde draaiboek. Men gaat met bedrukte gezichten op een rijtje zitten. De vakministers, de president, de vicepresident, de korpschef en de bevelhebber, de verschillende adviseurs en soms iemand van het Openbaar Ministerie. En het versje is altijd hetzelfde: hard optreden, ouders houdt uw zonen thuis en van het verkeerde pad en de mensen achter de tafel nemen alles heel serieus. Er is altijd een plan voor veiligheid. Hier en daar een roadblock en een controle. En de president stapt weer het vliegtuig in, naar het volgende oh-zo-belangrijke gebeuren, de minister van Defensie kruipt weer achter de cijfertjes voor meer bezuinigingen en de minister van Justitie verzwijgt meer informatie, dan dat hij antwoorden geeft. Niets zinnigs over Bouterse, niets nuttigs over Hoefdraad, niets behoorlijks over Bordo. Niemand heeft echter enig idee waar de cultuur van straffeloosheid vandaan komt.
Keerpunt heeft al meerdere malen aangehaald, dat veiligheidsbeleid geen hogere wiskunde is. Ontmoediging van criminaliteit is de eenvoudige rekensom van noodzaak minus pakkans en strafmaat. De pakkans gaat omhoog door middel van preventie, grondiger onderzoek, meer politie aanwezigheid, informatie netwerken door betrokkenheid in gemeenschappen en een sfeer van vertrouwen, zichtbaarheid en aanspreekbaarheid. Strafmaat hoort bij de andere twee staatsmachten thuis, omdat de wetgever die voorschrijft, het Openbaar Ministerie een vervolgingsbeleid en een sanctie maatstaf uitwerkt en de rechter een oordeel velt.
De Politiebond laat weten dat met nog duizend liter brandstof per pompstation, het ministerie van Justitie, inclusief het Korps Politie Suriname, het Korps Penitentiaire Ambtenaren en het Korps Brandweer Suriname, per dag het moet zien te volbrengen. Met een distributiepunt vanuit Roy Boedhoe op een geselecteerd aantal plaatsen en een geselecteerd aantal tijden (23.00 uur ‘s avonds tot 02.00 uur in de ochtend) kan maar een handjevol politievoertuigen voorzien worden van brandstof. Surveillance, preventie, onderzoek en reactie op misdrijven ondervinden allen druk. Buiten reguliere werktijden om wordt verwacht dat agenten ‘s avonds in de rij gaan staan, om dan alsnog brandstof mis te lopen. De bond beklaagt zich over stilstaande voertuigen, maar geeft ook te kennen, dat er sprake is van een gebrek aan uniformen, het niet garanderen van de grondrechten van de burgers.