PARAMARIBO BEPERKT DOOR SWM, TERWIJL NICKERIE HOOFDBUIS KRIJGT

Hoewel de recente ontwikkelingen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) in Nickerie, zoals de aanleg van waterleidingbuizen in de Henar Post Utrecht en de nieuwe hoofdbuis op de Larecoweg en Post Utrecht 1 en 2, een belangrijke stap zijn voor de verbetering van de waterinfrastructuur in het district, is er reden tot bezorgdheid over de huidige watertekorten in Paramaribo. Het lijkt niet terecht om aanzienlijke investeringen te richten op projecten in afgelegen gebieden, terwijl de hoofdstad, waar de vraag naar water significant is, dagelijks te maken heeft met onderbrekingen in de watervoorziening. Het lijkt naar onze mening, eerder op een spelletje van verdeel en heers, want Paramaribo wordt beperkt, terwijl Nickerie en bepaalde gebieden in het binnenland, rijkelijk worden voorzien van de nieuwste materialen. Dit gebeurt terwijl wij duidelijk bruin water uit de kraan krijgen en soms ook nog water dat duidelijk ruikt naar bleekmiddel. Het is ons opgevallen dat er een structureel beleidsprobleem is.

Het is cruciaal dat de SWM niet alleen gefocust blijft op uitbreiding en verbetering van de waterinfrastructuur in nieuwe gebieden, maar ook adequaat reageert op de dringende behoeften van stedelijke gebieden zoals Paramaribo. Het gebrek aan watervoorziening in verschillende wijken van de hoofdstad heeft aanzienlijke gevolgen voor de levenskwaliteit van de bewoners en onderstreept een ongelijkheid in de distributie van middelen en prioriteiten.

Bij een strategische planning voor waterinfrastructuur moet er een evenwichtige benadering zijn waarbij zowel de uitbreiding naar nieuwe gebieden als de oplossing van bestaande problemen in de stedelijke centra gelijkmatig wordt aangepakt. De focus moet niet enkel liggen op het uitbreiden van netwerken naar nog niet bereikte gebieden, maar ook op het verbeteren van de waterzekerheid voor bestaande stedelijke populaties.

Het zou nuttig zijn voor de SWM om een transparant plan te presenteren dat aantoont, hoe de waterbehoeften in zowel landelijke als stedelijke gebieden worden aangepakt, en hoe ze hun middelen en investeringen strategisch toewijzen om te zorgen voor een betrouwbare watervoorziening voor alle Surinamers.

More
articles