WEDEROM GESJOEMEL BIJ DOUANE

Het recentelijke geval waarbij een ondernemer drie containers met goederen onder het vrijstellingsregime importeerde en daarbij valse aangifte deed, toont opnieuw de ernst van de situatie aan. Volgens de aangifte in het geautomatiseerd aangiftesysteem van de douane (Asycudaworld), zouden er gladde platen zijn ingevoerd, terwijl bij controle bleek dat er nieuwe autobanden in de container zaten. De ondernemer heeft misbruik gemaakt van de vrijstelling op grond van art. 61 Wet Tarief Invoerrechten (WTI) en krijgt hiervoor een boete van SRD 3 miljoen en een naheffing van te betalen rechten bij invoer over alle importen.

Dit is niet het enige incident. Een van de beruchtste criminelen, die bekend is als ‘Bonjo’, die zijn operaties op de Dr. Jules Sedney Haven van Paramaribo uitvoert, heeft in 2024 maar liefst 200 containers onder het vrijstellingsregime geïmporteerd, zonder dat er enig strafrechtelijk onderzoek is ingesteld.

Het is opvallend dat er in deze zaak geen strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de ‘Koning van Asycuda’, die geen assistentie heeft gevraagd aan zijn bevriende officieren van justitie. Relevant is de vraag of de directeur der belastingen zelf geen brief naar het Openbaar Ministerie zou moeten sturen om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Hoe is het mogelijk dat er binnen een jaar tijd, geen enkele van de 200 vrijstellingscontainers zijn gevisiteerd? Het is vrijwel onmogelijk dat ‘Bonjo’ deze activiteiten volledig alleen heeft uitgevoerd. Dit duidt op een grotere criminele organisatie, waarin verschillende partijen betrokken zijn en grof geld verdienen. Namen zoals ‘Kalka’ (verificateur 2023) en ‘Kasi’ (verificateur 2024) komen hierbij naar voren als personen die hieraan hebben verdiend.

SCHIJNMAATREGEL

De boete van SRD 3 miljoen die nu wordt opgelegd, is slechts een schijnmaatregel. Die stelt niets voor in vergelijking met de omvang van de fraude. Alleen in 2024 zijn volgens betrouwbare informatie, al 200 containers met deze methode door de douane geslipt. En dit gebeurt al meerdere jaren. De werkelijke schade en de omvang van de fraude is naar wij vernemen, veel groter dan wat de boete suggereert.

Het is zorgwekkend dat de rode loper nog steeds voor ‘Bonjo’ wordt uitgerold. Het kan ook bijna niet anders, aangezien hij vermoedelijk compromitterend materiaal heeft over anderen die met zijn criminele activiteiten hebben meegewerkt. Je kunt niemand verbieden om op de haven te komen, maar het is heel opmerkelijk dat deze tussenpersoon ‘Bonjo’ door eenieder, inclusief douaneambtenaren, gewoon op kantoor wordt ontvangen. Deze situatie roept op tot dringend ingrijpen en grondig onderzoek om de geloofwaardigheid en integriteit van onze douane- en belastingdiensten te waarborgen.

Dit geval toont aan dat er een grondig strafrechtelijk onderzoek dient plaats te vinden. Alleen door hard op te treden tegen deze georganiseerde misdaad kunnen we een eerlijk en rechtvaardig systeem waarborgen.

O.M.

More
articles