EBS: ‘ Energiebesparen om loadshedding te voorkomen’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Door de aanhoudende droogte in Suriname is de productie van hydro-energie sterk verminderd. Als gevolg hiervan is de N.V. EnergieBedrijven Suriname (EBS) nu grotendeels afhankelijk van thermische centrales, die momenteel op maximale capaciteit draaien. Tegelijkertijd zorgt de droogte voor een aanzienlijke toename van het energieverbruik in het EPAR-gebied, dat Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Para en Brokopondo omvat.

Continue ReadingEBS: ‘ Energiebesparen om loadshedding te voorkomen’

Constitutioneel Hof: Forse verhoging waarborgsom onrechtmatig

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

In een recente uitspraak op 2 augustus 2024, heeft het Constitutioneel Hof (CHof) van Suriname geoordeeld, dat de verhoging van de waarborgsom met 1000 procent in strijd is met de Grondwet en internationale verdragen. Dit oordeel volgt uit een toetsing door het CHof van de verhoging, die voortvloeit uit artikel 31 lid 6 van de Kiesregeling.

Continue ReadingConstitutioneel Hof: Forse verhoging waarborgsom onrechtmatig

Kortgedingrechter: ‘Leden ziekenhuisbonden hadden niet over mogen gaan tot werkneerlegging’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De kortgedingrechter heeft eerder deze week uitspraak gedaan in de zaak tussen de staat en de ziekenhuisbonden (Algemene Bond Personeel Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ABPLAZ, de Bond van Personeel in Dienst van ‘s Lands Hospitaal, BLH, en de Bond Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis, BSVZ)). Maandag hebben de staat Suriname en de ziekenhuizen een vordering bij de kortgedingrechter ingesteld tegen de ziekhuisbonden.

Continue ReadingKortgedingrechter: ‘Leden ziekenhuisbonden hadden niet over mogen gaan tot werkneerlegging’

Brunswijk: ‘Er moet gewerkt worden aan lonen zorgsector’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft onlangs gezegd, dat hij zich niet kan voorstellen dat er zulke lage lonen worden betaald aan het zorgpersoneel. ‘’Deze groep zou juist gekoesterd moeten worden en er moet gekeken worden naar een werkbare oplossing’’, stelde Brunswijk naar aanleiding van de actie van de verschillende ziekenhuisbonden nadat de overbruggingstoelage over de maand juli, niet was uitbetaald. Maar volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, gaat het niet om een overbruggingstoelage, maar om een koopkrachtversterking die de ambtenaren niet hebben ontvangen.

Continue ReadingBrunswijk: ‘Er moet gewerkt worden aan lonen zorgsector’
Read more about the article Korpsen zijn benzineprobleem beu
Foto: Politie.sr

Korpsen zijn benzineprobleem beu

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De verschillende korpsen die vallen onder het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), hebben in een schrijven aan de minister gesteld, het niet eens te zijn met het feit dat zij slechts een bepaald aantal liters aan brandstof mogen tanken. Volgens hen heeft dit tot gevolg dat de voertuigen al gauw door hun brandstof heen zijn, waardoor de dagelijkse werkzaamheden vertraging oplopen.

Continue ReadingKorpsen zijn benzineprobleem beu

Centrale Bank publiceert Jaarverslag 2021

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank) heeft op 21 augustus 2024 haar Jaarverslag 2021 gepubliceerd op haar website. Met deze publicatie is deels invulling gegeven aan het bekendgemaakte voornemen dat dit jaar de jaarverslagen 2021 en 2022 zullen worden gepubliceerd. Met de publicatie van het verslag over 2022, zal de achterstand vanaf het boekjaar 2015 vrijwel zijn weggewerkt. 

Continue ReadingCentrale Bank publiceert Jaarverslag 2021

Verdachten strafzaak 500 kilo coke in cockpit SLM blijven in voorarrest

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op 19 augustus 2024 is de strafzaak tegen de verdachten A.O., S.D., E.B., R.T., G.R., G.B., D.P., O.Z. en L.G. behandeld door de kantonrechter. Deze verdachten wordt overtreding van de Wet Verdovende Middelen verweten, namelijk het uitvoeren van cocaïne (coke). In deze zaak was meer dan 500 kilo cocaïne verstopt in de cockpit van een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. De zaak stond voor de beslissing van de kantonrechter op het verzoek tot invrijheidstelling van de verdachten, welk verzoek op de laatste zitting was gedaan.

Continue ReadingVerdachten strafzaak 500 kilo coke in cockpit SLM blijven in voorarrest

Lotsverbetering mensen met een beperking hoog op agenda

  • Post author:
  • Post category:Keerpunt

Het monitoringsteam voor mensen met een beperking heeft zijn resultaten en uitdagingen gepresenteerd aan president Chandrikapersad Santokhi. Sinds februari 2024 werkt de werkgroep intensief aan het verbeteren van het welzijn van deze groep mensen. De presentatie die onder leiding van voorzitter Harold Pultoo gedaan werd, vond plaats op 20 augustus jl. op het Kabinet van de President.

Continue ReadingLotsverbetering mensen met een beperking hoog op agenda

Assistent directeur-generaal FAO ziet impact van SAMAP

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal en regionaal vertegenwoordiger voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), bezocht op 14 augustus jl. Zudo Tropical N.V. en haar telers in het district Saramacca. Dit bezoek benadrukte de indrukwekkende resultaten van Zudo Tropical, die een large grant heeft ontvangen via de Matching Grant Facility (MGF) onder het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Continue ReadingAssistent directeur-generaal FAO ziet impact van SAMAP

31 badmintonspelers afgereisd om Suriname te vertegenwoordigen op Aruba

  • Post author:
  • Post category:Sport

Eenendertig badmintonspelers zullen Suriname vertegenwoordigen tijdens het Carebaco Juniorentoernooi 2024, dat van 22 tot en met 25 augustus plaatsvindt in Oranjestad, Aruba. De deelnemers zullen het land vertegenwoordigen in de verschillende klassen: U11, U13, U15, U17 en U19. Naast Suriname, zullen er ook teams uit Barbados, Guyana, Jamaica, Mexico, Puerto Rico, Trinidad & Tobago, en het gastland Aruba, strijden om de hoogste eer.

Continue Reading31 badmintonspelers afgereisd om Suriname te vertegenwoordigen op Aruba

Veiligheidsfunctionarissen volgen training ‘Destructie van Wapens’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Als onderdeel van het Caribbean Firearms Roadmap programma, dat uitgevoerd wordt door de Mines Advisory Group (MAG) in samenwerking met CARICOM Impacs, zijn verschillende afgevaardigden van de veiligheidsdiensten in Suriname getraind in wapendestructie. Dit om te voorkomen dat wapens die defect, verouderd, vanwege illegaliteit of tijdens roofovervallen zijn geconfisqueerd, in het criminele circuit terechtkomen.

Continue ReadingVeiligheidsfunctionarissen volgen training ‘Destructie van Wapens’

DE LANGE ADEM VAN DE MENNONIETEN

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De term die de New York Times in een artikel van midden augustus gebruikt voor de werkwijze van de Mennonieten in Latijns-Amerika, is ‘kolonie’. Tweehonderd van zulke kolonies en de landbouwgrond die door de kolonisten bewerkt wordt, vormen een grondgebied groter dan Nederland, dat door bewoners van de nederzettingen bevolkt wordt. Met een eigen dialect, een eigen klederdracht, eigen scholen en eigen kerkelijke gemeenschappen, isoleren de volgelingen van de christelijke leer van de Nederlandse priester Menno Simons zich van de rest van de samenlevingen om hen heen.

Continue ReadingDE LANGE ADEM VAN DE MENNONIETEN
Read more about the article Edam: ‘Minister Ramadhin is manipulatief bezig’
Imro Edam, voorzitter van de Bond van Personeel ’s Lands Hospitaal.

Edam: ‘Minister Ramadhin is manipulatief bezig’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Imro Edam, voorzitter van de ziekenhuisbonden, heeft afgelopen week in gesprek met D-TV zijn ongenoegen geuit, nadat de kortgedingrechter de bonden sommeerde om hun leden terug te sturen naar het werk. Volgens Edam is er geen sprake geweest van een eerlijk proces. ‘’Minister Ramadhin is manipulatief bezig en heeft zaken verdraaid’’, aldus Edam. “We krijgen geen koopkrachtversterking, maar een overbruggingstoelage”, voegde hij eraan toe. Volgens Edam zitten heel wat leden zonder die overbruggingstoelage onder het minimumuurloon, maar met de komst van de overbruggingstoelage komen ze net op het minimumuurloon.

Continue ReadingEdam: ‘Minister Ramadhin is manipulatief bezig’