SIMONS EN NDP MOETEN NIET DE BOEL MISLEIDEN

In het Engels zeggen wij: ‘Practice what you preach’, maar dit lijkt kennelijk te moeilijk voor Simons en de NDP. Zij lijken hardleers en arrogant te zijn. Ruim vier jaar hebben zij het volk voor de gek gehouden dat zij aan het evalueren zijn en dus even tijd en ruimte willen, maar dat zij weldra naar buiten komen met hun rol in het verleden en hun kijk op de toekomst. Nu plotseling is de NDP uit haar ‘slaap’ en uit vier jaar intern overleggen en meteen maken zij een sprong voorwaarts en zijn direct met hun campagne begonnen. Alle fouten en ellende uit het verleden worden gewoon genegeerd. Sinds de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter worden nu wekelijks in het land bijeenkomsten gehouden om af te geven op deze regering maar nog steeds horen wij niets over wat zij verkeerd gedaan hebben. Denk aan de drieslag: (1) wat heb je verkeerd gedaan, (2) wat heb je ervan geleerd en (3) wat ga je anders doen om die fouten te voorkomen.

De vaste riedel van Simons

Simons heeft nu een vaste riedel op al die bijeenkomsten en speelt mooi weer. Zij houdt iedereen voor de gek met loze kreten van eenheid in de samenleving en goed bestuur. Afgelopen weekend sprak zij in Wanica. Zij riep haar gehoor op om met haar het lied ‘Jai Jai Surinam’ mee te zingen en wederom hield zij haar gehoor voor dat wij geen onderscheid moeten maken tussen etniciteiten en gaan voor één Suriname. Sang dattie, denk je. Vervolgens deed zij heel stoer de uitspraak dat zij gaat voor een bestuur waar “men met zijn vieter van het geld van haar land moet afblijven”. Sang dattie, denk je weer. Als je toevallig al die jaren in de ruimte was en net was geland op Zanderij en op weg naar huis in Wanica zou stoppen en haar dit hoorde zeggen, dan zou je direct voor Jenny for Pres gaan, want je wist niet beter. Je ziet een vrouw, je ziet iemand eenheid propageren en die hamert op integriteit en goed bestuur met de stoere woorden “met je vieters van het geld van mijn land afblijven”, dan gun je NDP meteen 32 zetels en Jenny Simons als lijsttrekker meer dan 150.000 stemmen alleen op haar.

Ontnuchtering

Gelukkig kwam je niet van een ruimtereis, maar gewoon uit Paramaribo naar Wanica en omdat je nuchter was, herinner je je ineens heel veel:

1.Het is die vrouw die 10 jaar op de dikke stoel van het parlement zat en – om met haar stoere woorden te spreken – met haar snufferd boven op alle financiële ellende veroorzaakt door de financiële cowboys van haar partij zat.

2.Het is dezelfde vrouw die zich nog steeds omringt met al die foute mensen van haar partij die met hun ‘vietes’ aan het geld van het land hebben gezeten.

3.Het is dezelfde vrouw die in haar bestuur een collega heeft die zij tweede ondervoorzitter heeft gemaakt en van wie haar eigen partijgenoot nog pasgeleden in het openbaar zei, dat de man met zijn “vietes” aan het geld van haar land had gezeten.

4.Het is dezelfde vrouw die met veroordeelden die bij geldzaken betrokken waren, heeft samengewerkt. De een heeft als een cowboy de Centrale Bank als een rodeo bereden en schaamteloos het geld van het land besteed aan eigen gewin. Is dat niet met je ‘vietes’ aan het geld van Suriname zitten? Jouw eigen bedrijf inhuren en bevoordelen is toch eigen gewin? Moet je Einstein zijn om dat te begrijpen? Als je onnodig veel geld verspilt aan luxe en vermaak, dan is dat toch ook met je ‘vietes’ aan het geld van de burger zitten? Je hoeft alleen maar lagere school derde klas te hebben doorlopen om dat te snappen.

5.Het is dezelfde vrouw die samenwerkt met een veroordeelde witwasser en geldezel die zelf geen baan had, maar wel met een miljoen USD op heterdaad op Schiphol is betrapt en uit het vliegtuig is gehaald en inmiddels veroordeeld is. De man is de handlanger van de partij en is de zogeheten dirty Harry om de hele dag via tientallen fake accounts, vuil te smijten. Simons zit met hem in appgroepen. Integriteit en goed bestuur begint niet pas in 2025. Zij kijkt rustig de andere kant op. Hoe betrouwbaar is Simons? Gelukkig is er nog geen ruimte basis in Suriname dus zijn de Surinamers nog niet naar een ruimtereis en dus zullen zij alles herinneren in mei 2025.

6.Het is dezelfde vrouw die de oud-minister van Financiën ophemelt en hem nog steeds beschermt, want volgens haar was neks no fout. Wel dan fris ik graag een ieders geheugen even snel op, hoe die inmiddels veroordeelde minister met de eveneens veroordeelde oud-governor flink hebben huisgehouden met de uitverkoop van bezittingen. Haast alle panden die de overheid bezat, zijn verkocht aan de Centrale Bank om de kas daar leeg te zuigen. Sinds wanneer doet een Centrale Bank aan vastgoed en onroerend goed? Dat gebeurt wanneer een cowboy de bank bestuurt, dan kunnen dat soort fratsen wel gebeuren. Het was dezelfde oud-governor onder wie de Centrale Bank ook Blauwmeer had gekocht. En ziehier wat hij met de minister van Financiën deed.

Haast alle panden van Suriname werden als een balletje-balletje goocheltruc verhandeld. Zij zaten met hun ‘vietes’ aan de bezittingen van het land.

1.Het is dezelfde vrouw die rustig toekeek hoe de SPSB als een pinautomaat van haar partij werd gebruikt en haar partijgenoten met hun ‘vietes’ aan het geld van haar land zaten. Waarom kent zij die verhalen niet? Wat deed zij toen? Nu op het podium stoer doen?

2.Het is dezelfde vrouw die ook erbij zat toen haar collega-partijgenoten met een tjutja met het Panam-project bezig waren. Zij zaten ook met hun ‘vietes’ aan het geld van haar land. Wat deden de door haar geliefde partijgenoten, de ex-minister van Financiën en oud-governor toen? Hoe diep waren zij betrokken? Vindt zij het niet nuttig om dat uit te zoeken en er iets van te vinden?

3.Het is dezelfde vrouw die toestond dat haar partij zowat de hele stad verkocht om het geld bij de Centrale bank leeg te zuigen. Waar was zij toen? Zij zat erbij en keek ernaar en keek weg. Zie hier een lijst van percelen waarover werd besloten en euro 45 miljoen bij de Centrale Bank weggezogen met medewerking van de oud-governor. Hoezo met je vietes aan het geld zitten?

4.Het is dezelfde vrouw die in appgroepen zit met de paarse sociale media taliban die de hele dag racistisch gif spuiten in de samenleving en opruien, zodat de achterban luidkeels ongegeneerd kan roepen: “nooit meer een koelie als president”. Zij kent de namen en rugnummers, zij werkt met die mensen samen en dan in Wanica die ‘koelies’ voor de gek houden met ‘Jai Jai Surinam’, is behoorlijk vals

5.Het is dezelfde vrouw die inmiddels op dat racistisch gif van haar partijgenoten diverse keren direct één op één is aangesproken en ook via de media, maar zij kijkt rustig weg. In een volgend artikel ga ik uitgebreid op dit gedrag van haar en de NDP in.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Sanggggggg is het dus die vrouw. Hoe kan het dan dat zij zo drey ai is? De Surinaamse politiek is nog net zo primitief als in de jaren ‘60/’70, namelijk op het podium mooi weer spelen en allemaal gladde praatjes verkopen, de heilige uithangen, maar achter de schermen een compleet ander mens zijn. De Surinamers zijn gewaarschuwd. Het is opletten geblazen. Je wordt belazerd waar je erbij staat.  Voor aankomend weekend staat een reis van Simons naar Nickerie op de agenda, waar zij waarschijnlijk weer die ‘District Hindustani’ daar voor de gek gaat proberen te houden met ‘Jai Jai Surinam’, maar het slechte nieuws voor haar is dat als de Nickeriaan op zaterdagavond een glaasje palm of borgoe op heeft, dat zij dan los zijn en dan zullen wat onvriendelijke termen over en weer vliegen. Simons kan daar beter op het podium in het reine proberen te komen door:

a.Openlijk en met naam en toenaam afstand te nemen van de veroordeelden die nu betrokken zijn bij de NDP: Hoefdraad, Van Trikt, Dahoe. En van de mensen aan wier naam een flinke stank hangt, zoals Kromosoeto, Hew A Kee, Abdoel Gafoer.

b.Openlijk en met naam en toenaam afstand te nemen van de handlangers en NDP’ers die racistisch gif spuiten en uitspraken doen: Oostburg, Makkoe, Pique en Van der San. Doet zij dat niet, dan weten wij dat het allemaal prietpraat en podium praat is van haar en haar partij en dan moet en mag de NDP voorlopig totaal niet in de buurt van het regeren terugkomen.

Elke week wachten met zich uitspreken, is een teken dat de integriteit niet zo diep in haar zit, maar dat haar ‘move’ meer een berekenende zal zijn dan vanuit haar vezels van eerlijkheid. Voor de NDP geldt beter ten halve gekeerd met die foute strategie dan ten dele te dwalen in hun arrogantie, met als gevolg een grotere afstraffing en desillusie in mei 2025.

Hikmat Mahawat Khan

 

More
articles