OPPENHEIMER LEVERAGE OVER STAATSBEDRIJVEN

Het nieuws dat parastatale bedrijven een kapitaalinjectie van het Oppenheimer-infuus tegemoet mogen zien, is de omgekeerde wereld. Voorafgaand aan het inlopen van de achterstand in jaarcijfers, een gedegen kostenbeheersingsplan en een werkbaar akkoord met de factor arbeid, is er geen zicht op beter. De kapitaalinjectie zal niets anders zijn dan steroïden en een brevet om op dezelfde voet verder te gaan. Wat tegen een prijskaartje van bijna 10 procent (nog zonder boeterente) betekent, dat een behoorlijk gedeelte van de kasstromen, rechtstreeks en in keiharde valuta, bij zal dragen aan de kapitaalvlucht het land uit.

Het argument dat bedrijven alleen met meer geld gezond te maken zijn, is niet heel anders dan patiënten alleen met meer geld gezond te maken. Meer geld voor een alcoholist leidt tot meer alcoholgebruik. Meer geld voor een drugsverslaafde leidt tot een overdosis. Meer geld voor een hoerenloper wordt rechtstreeks naar het bordeel geleid. De harde maatregelen van hervorming zijn eerst nodig, voordat de patiënt of verslaafde toegelaten kan worden, het beheer te nemen van, in dit geval, geleend geld.

Dan is er nog het integriteitsrisico en het politiek risico. De gehele top bij parastatalen, van toezicht tot aan beleid, is doordrenkt van nepotisme. Nepotisme dat drukt op efficiëntie in het minst schadelijke geval of rechtstreeks bestaat uit zelfverrijking in het ergste geval. De kans dat zonder onafhankelijk toezicht en veiligheidskleppen, de verdere schuldenlast besteed zal worden aan het politiek en persoonlijk fortuin van gelukszoekers, is aanzienlijk.

De regering kan eenvoudig het tegendeel bewijzen, door enkel en alleen na de verkiezingen van 2025, een dergelijke obligatie te overwegen. Daarmee bestaat de zekerheid dat de middelen niet in de verkiezingskas of in het persoonlijk vermogen van de kring rondom beleidsmakers terechtkomen. Althans, niet van de huidige aanzittende beleidsmakers. De volgorde is: bezuinigen, plannen en daarna overwegen of kapitaal, tegen behoorlijke voorwaarden, aangetrokken en verantwoord beheerd kan worden.

A.A.

More
articles