AAP UIT DE MOUW

We hebben het al zo vaak over gehad, dat er ook in dit land, sprake is van mensensmokkel en mensenhandel en dat de Surinaamse overheid hier heel goed van op de hoogte is. Maar we doen allemaal alsof onze neus hevig bloedt en niet willen weten, dat er een niet kleine criminele bende hier doende is, goud geld te verdienen aan de handel en smokkel van mensen.

Maar gelukkig is de media niet alleen lokaal, maar ook internationaal heel actief en worden de misdadige activiteiten van instanties en individuelen, aan de kaak gesteld. We zijn zeer verrukt dat de grote Amerikaanse krant Miami Herald, uitvoerig melding heeft gemaakt van de grootschaligheid  van de mensenhandel en mensensmokkel op dit continent en het Caribisch gebied, waar Suriname ook een heel belangrijke schakel van is geworden. De krant schrijft bijvoorbeeld, dat de Haïtiaanse regering schoon schip heeft gemaakt op de ambassade van dat land in Paramaribo, omdat de aanwezige diplomaten ernstig betrokken zijn geraakt bij de mensensmokkel en misschien zelfs de mensenhandel. Al jaren schrijven we erover, dat de Franse autoriteiten er wars van zijn dat Haïtiaanse economische vluchtelingen de kans krijgen om via Suriname naar Frans-Guyana te komen en daar politiek asiel aan te vragen. Wij durven zonder aarzelen te stellen, dat ook deze regering de ruimte biedt aan Haïtianen naar Suriname te reizen, zogenaamd voor gezinshereniging en  dan hun weg vinden naar met name Frans-Guyana. Niemand bij deze regering kan controleren of het daadwerkelijk om gezinshereniging gaat, omdat zowel in Port-au-Prince als op de ambassade van Haïti in ons land, corruptie hoogtij viert en er direct sprake is van mensenhandel. De Miami Herald doet hier uitgebreid verslag van en we drukken het volledige artikel in onze editie van heden integraal af. Maar Suriname is niet slechts de Haïtiaanse boosdoener. Het is bekend dat er slechts twee landen op dit continent zijn die Cubanen visumvrij toelaten: Suriname en Nicaragua. Zowel Cubanen als Haïtianen reizen naar Nicaragua om dan via een Midden-Amerikaans land, Mexico en de grens van de VS te bereiken en die dan illegaal over te steken.

Cubanen die in Suriname arriveren, proberen via Frans-Guyana en de Braziliaanse federale staat Amapa, Brazilië binnen te komen en daar onder te duiken. Er zijn tig gevallen hier bekend van Cubanen die hier tijdelijk zijn geweest, om vervolgens na hier gewerkt en gespaard te hebben, richting Brazilië zijn vertrokken. Maar er komen ook migranten in ons land binnen uit Venezuela, Colombia., Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Guyana en de Volksrepubliek Congo, volgens de Miami Herald. Voorts meldt de Miami Herald, dat asielzoekers, migrantenvrouwen en meisjes, in ons land een bijzonder groot risico lopen op sekshandel, onder meer in bordelen, massagesalons en kapsalons en illegale goudmijnkampen in het binnenland. In het artikel van de Miami Herald  worden de bedrijven SAYA Travel Agency in Haïti en de luchtvaartmaatschappij  Fly All Ways genoemd voor hun betrokkenheid bij de mensensmokkelpraktijken. Mensenhandel en -smokkel zijn misdaden tegen de menselijkheid en dienen overall vervolgd te worden. Suriname is daar volgens de Miami Herald, zwaar bij betrokken.

Dat wij niet precies weten wie er allemaal binnenkomen via dubieuze kanalen en chartervluchten, behoeft geen uitvoerig betoog. Dat de overheid daar ook nog de ruimte voor biedt, is een grof schandaal. En dat allemaal onder de drogreden van gezinshereniging. Komt dat, omdat minstens één mensenhandelaar en smokkelaar, een grote financiële bijdrage levert aan een partijkas van een coalitiegenoot?

Onze grenzen zijn zo lek als een mandje en juist omdat bepaalde criminelen, ook in de regering aanwezig, hier goed aan verdienen, wordt er niet veel aandacht besteed aan de bewaking. Vinden we het dan nog vreemd dat criminele bendes, bestaande uit buitenlanders, zich heer en meester achten in het achterland, zware gewapende berovingen plegen en de heleboel onveilig houden?

Wij hameren al jaren op de introductie van een goede bevolkingspolitiek die goed wordt doorgevoerd en waar de controle op de naleving van een dergelijk vreemdelingenbeleid, goed sluitend is.

Maar daar hebben we geen tijd voor. We hebben wel tijd voor het accommoderen van friends en family binnen het overheidsapparaat en het op corrupte wijze gunnen van tal van civiele projecten aan vrienden, die ook een belangrijke bijdrage leveren aan de partijkas. Het is nou eenmaal niet anders. En terwijl we de prioriteiten verkeerd blijven stellen, stromen de zogeheten migranten binnen, die allemaal hun eigen agenda hebben en dit land steeds misbruiken als springplank voor hun uiteindelijke bestemming. Wanneer worden wij wakker en nemen de juiste beslissingen in het belang van land volk? Gaan wij op dezelfde voet verder, dan helpen we Suriname echt en wel stelselmatig, naar de knoppen.

More
articles