SANTOKHI BLIJFT OP POLE POSITIE, GOED ALTERNATIEF ONTBREEKT

Veel leden van de oppositie lijken zich onnodig rijk te rekenen, in de hoop dat ze uit de ruif van Santokhi gaan eten. Dat is een illusie en meteen ook een bewijs van de kwaliteit van de oppositie. Zij is heel gemakzuchtig en telt haar stemmen al op basis van sentimenten in de samenleving. De op-positie vergeet te kijken naar de aard, omvang, oorsprong en vorm van de sentimenten. De oppositie speelt de muziek en danst zelf erop en zegt dat het een gezellig feest is. Ja, een gezellig feest voor de oppositie, maar de VHP danst ergens anders en zij heeft ook fatu met haar 108.000 kiezers. Santokhi lijkt zich vooralsnog geen zorgen te hoeven maken over de 108.000 stemmen die hij in 2020 had behaald. Er gaan stemmen weg, maar er zullen ook stemmen bij komen in 2025, per saldo zullen het zelfs meer dan die 108.000 stemmen worden, vrees ik. Ja, dat vrees ik, want Santokhi verdient het niet op basis van zijn prestatie en kwaliteit, maar de oppositie is net een zachte wind en stelt niks voor.

Analyse van de 108.000 stemmen van de VHP

Als wij de stemmen uit 2020 van de VHP analyseren, dan zien wij het beeld zoals in de tabel is samengevat. Santokhi heeft flink gescoord in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie, Saramacca en Commewijne. De overwegend niet-Hindostaanse districten dragen nauwelijks iets bij aan het aantal stemmen. Als de NDP-hulpmannetjes de etnische kaart bespelen en de sfeer creëren van ‘nooit meer een koelie’, dan ligt Santokhi daar niet erg wakker van, want die boze racistisch ingestelde types, hadden al niet op Santokhi gestemd en zouden ook niet in 2025 op Santokhi stemmen.

Uit het overzicht blijkt dat bijna 180.000 kiezers niet op Santokhi hebben gestemd en daarbovenop zijn ongeveer 100.000 mensen niet eens gaan stemmen, dat wil zeggen dat er ongeveer 280.000 mensen niet op Santokhi hebben gestemd. Verwondert het iemand nog dat er herrie is tegen Santokhi? Die 280.000 mensen roeren zich en dus is er veel geluid tegen Santokhi en zoals dat liedje heet, er is ‘Rumble in the jungle’, maar dat wil niet zeggen dat Santokhi direct nerveus hoeft te worden voor die 108.000 stemmen uit 2020. De rumble van 280.000 is meer dan de stille 108.000 oranje kiezers, maar dat wil niet zeggen dat Santokhi aan het verliezen is.

Wat voor type kritiek op VHP?

Er is in de samenleving kritiek op Santokhi, maar als je die groep analyseert, dan kom je tot de conclusie, dat het een vaste kern is die opgezweept wordt door de dirty Harry’s van de NDP, die de hele dag op sociale media klagen en die worden aangevuld met die paar mediastations die in deze periode niet aan een nyang komen. Deze groep stemde al niet op de VHP en gaat ook niet op de VHP stemmen in 2025, dus de VHP had er geen last van en zal er ook geen last van hebben. Zoals hierboven al gesteld, niet iedereen maakt herrie op sociale media, zoals de paarse Braziliaanse bijentypes die de hele dag van me-diakanaal naar mediakanaal zwermen. In de districten Nickerie, Saramacca en Comme-wijne is het betrekkelijk rustig als het gaat om anti-Santokhi sentimenten. Nu even tijdelijk wat boerenherrie in Nickerie, maar kijk naar de omvang ervan en dat waait zo over. In Nickerie hadden maar ongeveer 11.000 mensen van de bijna 24.000 kiezers op Santokhi gestemd. Dus ongeveer 13.000 mensen waren geen fan van Santokhi, dus die paar boe-ren die nu protesteren, kunnen geen maat zijn voor de anti-Santokhi sentimenten.

In Paramaribo en Wanica is er relatief wat meer geroezemoes en geluid tegen Santokhi uit de groep van de 108.000 kiezers, maar lang niet zoveel als de herrie van de paarse Braziliaanse bijentypes. Dus alle herrie komt van mensen die niet op Santokhi hadden gestemd en ook niet van plan waren om op hem te stemmen in 2025.

Hoeveel boze en ontevreden oranje stemmers zijn er en wat gaan zij doen?

Het is dus belangrijk om te begrijpen waar al die herrie vandaan komt, hoeveel impact heeft die herrie op die 108.000 oranje stemmen en hoeveel van die 108.000 stemmen kunnen in verwarring komen en boos en ontevreden worden. Als je een inschatting maakt van de boze ontevreden kiezers dan zou je als aanname kunnen doen dat 1 op de 5 oranje kiezers uit 2020 in Paramaribo en Wanica boos is. In de drie districten Nickerie, Saramacca en Commewijne zou ongeveer 10 procent boos zijn en in de overige districten ongeveer 50 procent van de oranje stemmers onder het etnische opzwepen, dan kom je uit op ongeveer 20.000 boze en ontevreden oranje stemmen. Wat gaan die 20.000 doen in 2025? Er zijn paar opties zoals naar de NDP gaan, toch bij de VHP blijven, naar de NPS gaan of naar een van de kleinere partijen gaan.

De kans is dus groot dat een deel van die ongeveer 20.000 ontevreden oranje kiezers toch bij de VHP blijft, omdat het alternatief geen haar beter is. Als de helft van deze boze ontevreden 20.000 kiezers toch maar bij de VHP blijft, dan behoudt de VHP ongeveer 100.000 kiezers uit 2020.

Vooruitzicht voor de VHP

Zoals iedereen weet, hebben regerende partijen enkele voordelen op weg naar een verkiezing zoals het uitdelen van grond, uitdelen van banen en strooien met geld van de gemeenschap. Dat gaat de VHP nu ook doen. Daar bovenop komt dat de financierders van de VHP er alles aan zullen doen om wat extra snoepgeld uit te delen, omdat zij weten dat het terugverdienen groot zal zijn in de periode 2025-2030 met alle olie- en gas geld. Dus de VHP kan rustig enkele duizenden extra kiezers binnenharken en zie hier de riante positie van de VHP op weg naar 2025. Als Santokhi dus in de komende maanden wat meer ‘moves’ laat zien en in een hogere versnelling de campagne in gaat, dan heeft hij de buit van presidentschap al binnen. Dit komt niet door zijn verdiensten, maar door de slechte kwaliteit van het alternatief en het gebrek aan inhoudelijk stevige oppositie met goede alternatieve plannen en teams. Ook de dertien in een dozijn media van Suriname en in diaspora, zijn debet eraan. De media herhalen slap gepraat van de eveneens dertien in een dozijn type oppositie. De grootste oppositie partij, de NDP, heeft verkeerd gegokt en lijkt zich helemaal uit de strijd te spelen. De NDP is niet in staat om andere kiezers aan te trekken, want ze heeft foute handlangers die de goede kiezers niet aanspreken. Santokhi ligt in een deuk van het lachen, want die laat de NDP zich zelf verstrikken in hun web van intriges en arrogantie. Als je als NDP verkeerde troefkaarten speelt, dan moet je niet verbaasd zijn als je geen kiezers erbij trekt. Als je hulpmannetjes inzet die de racismekaart bespelen, dan heb je verkeerd gegokt, als je een veroordeelde crimineel inzet als jouw dirty Harry die honderden fake accounts beheert en daarmee alleen maar fake nieuws verspreidt en met vuil smijt, dan moet je niet verbaasd doen als je geen stemmen terughaalt uit die 108.000 oranje stemmen. Als de NDP de Braziliaanse bijentypen telt als winst, dan is dat een bewijs dat ze niet kunnen analyseren en rekenen.

Santokhi staat al op “pole position” en hij hoeft alleen maar los te gaan en zijn versnelling te veranderen en hij laat iedereen in het stof bijtend achter. Suriname is geïnformeerd en tegelijk gewaarschuwd. Ps. Nu buitelen alle paarsen over mij heen en roepen schande, tjauw min, door de mand vallen en two mofo gong en nog meer onzin. De NDP kan beter in de spiegel kijken en leren uit haar fouten en mijn analyses zien als de zoveelste wake up call.

Hikmat Mahawat Khan

More
articles