DUURDERE NUTSVOORZIENINGEN SLECHTERE KWALITEIT

In het kader van het Surinaamse herstelprogramma ter verbetering van de economie en in overeenstemming met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, is besloten de overheidssubsidies van met  name de nutsvoorzieningen water en elektriciteit, af te bouwen. Dat wil zeggen, dat de gehele samenleving veel meer moet betalen voor deze voorzieningen. De staat hoopt daarmede meer geld  over te houden voor andere noodzakelijke uitgaven binnen de jaarlijkse begroting.  De verhogingen van elektriciteit hebben wel tot gevolg, dat alles duurder is geworden voor eenieder en vooral bedrijven, de grootste klappen krijgen. Lang niet alle bedrijven zijn in staat met de huidige inkomsten de verhoogde kosten voor nutsvoorzieningen door te berekenen aan bijvoorbeeld de consument.  Verhogen van brandstofprijzen en nutsvoorzieningen hebben altijd een inflatoir karakter binnen een economie, zo dus ook hier in Suriname.  Het is dan ook niet vreemd dat bijvoorbeeld supermarkthouders steen en been klagen over de verhoogde stroomtarieven, omdat er veel meer zal moeten worden neergeteld, omdat de vriezers en koelkasten veel elektrische energie verbruiken.

De regering probeert eenieder uit te leggen, dat de verhogingen niet zo zwaar zullen vallen, maar het tegendeel is reeds glashard naar voren gekomen. De stroomtarieven zijn moordend en daar heeft de gezamenlijke vakbeweging ook al op gewezen en wenst verandering, of compensatie voor degenen die het echt niet kunnen betalen en nu zwaar te lijden hebben onder deze extra financiële druk. Maar als je verhoogde tarieven doorberekend, zal je als parastataal ook meer verdienen en moet je op zijn minst een betere levering van water en licht  aan de samenleving garanderen. En juist daar schort het vreselijk aan. Zowel de  EBS als de SWM is niet in staat op een juiste wijze de gemeenschap van dienst te zijn.  Vooral in de districten is er veel sprake van stroomonderbrekingen en niemand die zegt, waar het daadwerkelijk aan ligt.  Neem nou Albina, daar valt vrijwel dagelijks de stroom uit en de EBS aldaar, brengt daar maar geen verbetering in. Men heeft wel veel meer aansluitingen gepleegd sinds het aantreden van het kabinet Santokhi.

Men heeft bijvoorbeeld de transmissie doorgetrokken naar Alfonsdorp en Moegotapoe en de centrale in Albina moet dat allemaal voorzien. De elektrische energie vanuit Albina wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Wij van Keerpunt, vragen ons af, of Albina met al zijn uitbreidingen goed voorzien kan worden door de centrale in de grensplaats. Heeft men wel aan voldoende capaciteit aldaar gedacht om zoveel nieuwe aansluitingen te kunnen plegen? Het is wel opvallend, hoe vaak de stroom uitvalt in het gehele gebied en dan ook wel meerdere keren per week.

De EBS moet echt meer aandacht aan dat oostelijk gelegen gebied van ons land gaan besteden, want de mensen hun apparatuur gaat ook eraan, als de spanning wegvalt en dan ineens weer inkomt.  De SWM maakt er niet alleen in het district Wanica en onze hoofdstad er regelmatig een grote puinhoop van. In Albina is er al weken een situatie waarbij er slecht of helemaal geen water uit de kraan komt en niemand van de SWM wenst te vertellen, wat er in Albina en omgeving helemaal fout is en hoe men denkt de problemen aldaar op te lossen.  Veel bewoners van Albina en omliggende dorpen moeten gebruik maken van het water uit de Marowijnrivier om te baden, kleren en de vaat te wassen. Regering, hoe lang duurt deze onhoudbare toestand nog?  Het SWM-station in Albina dient naar onze mening, een grotere capaciteit te krijgen, want die is duidelijk te gering op het ogenblik.

Voor wat onze hoofdstad betreft, kunnen wij stellen, dat de SWM ernstig tekortschiet in haar voorziening van goed drinkwater. Elk ogenblik is er een ander probleem. Nu gaan we naar het langere weekend en veel wijken krijgen heel weinig of geen water uit de kraan. Een gesprongen buis aan het William Kraanplein zou de oorzaak daarvan zijn. Maar het herstel duurt naar de mening van de afnemers, wel veel te lang.  En als het niet het William Kraanplein is, dan is het wel de Van Hattemweg, waar er regelmatig storingen zijn bij het verpompen van water richting Paramaribo en omgeving. Meer geld heeft de SWM nodig om goed te kunnen herstellen en verbeteren,  maar dan moet er wel een goed sluitend dossier  van alle kosten aan Financiën kunnen worden gepresenteerd en Financiën moet dan ook niet in gebreke blijven wanneer het op betalen aankomt.

Maar ondertussen zit de samenleving al maanden met een heel slechte levering van drinkwater door de SWM. We hebben vanaf het derde kwartaal van het vorige jaar al de grootste ellende met de SWM-watervoorziening doorgemaakt en we gaan nu weer richting grote droge tijd. Moeten we ook dit jaar weer door de mangel gehaald worden door de SWM, met dezelfde of misschien wel een nog slechtere nutsvoorziening?

Men dient bij deze regering goed te gaan beseffen dat water en licht eerste levensbehoeften zijn, waar ze niet aan mag zitten tornen door onvoldoende middelen vrij te maken of voortdurend andere prioriteiten te stellen, die gerust nog vele maanden kunnen wachten.  Blijft de water en elektriciteitsvoorziening in bepaalde cruciale gebieden nog even slecht, dan zal het electoraat  haar dat zeker aanrekenen op 25 mei 2025. Het mag  echt niet veel slechter worden dan het nu reeds is.

 

More
articles