MADURO, MACHT EN VOORBODE

De wereldpers is het erover eens dat de manier waarop Maduro schijnverkiezingen, schijnuitslagen en schijndemocratie uitoefent, leunt op een combinatie van intimidatie, valsheid en partijdige autoriteiten.

Gewapende macht in staatsuniformen vermomd, met steeds verder verdwijnende legitimiteit, is verder verlengd. Een hele rij aan politieke tegenstanders is eerst van deelname uitgesloten, maar de oppositieleider María Corina Macha-do is degene in wie Maduro de uiteindelijke dreiging zag. Haar kandidaat, Ed-mundo Gonzalez Urrutia, is volgens Ma-duro’s eigen telling, tekortgeschoten met meer dan één miljoen stemmen. Maduro zit inmiddels langer aan dan zijn charismatische voorganger, Hugo Chavez. Opiniepeilingen voorspelden een voorsprong van meer dan 20 procent voor de oppositiekandidaat.

In Suriname weten we het nodige van eigen tellingen en de zware handen in het Nationaal Indoor Stadion (NIS), waar de oplettendheid en live sociale media verslagen van Stephano ‘Pakittow’ Bier-vliet, Tessa Sendar en betrokkenheid van activisten zoals Dawsa, Atencio en Christiaan, de vele slordigheden en duistere activiteiten zoals pogingen tot wegmaken en brandstichting, verhinderden en bemoeilijkten. Had iemand zoals Nerkust toen twee of drie zetels in de Paarse richting weten te duwen, dan leefden wij nu in een heel andere realiteit.

Met de vooruitziende blik dat het NIS als traditionele locatie van het Hoofdstem-bureau van waarde is, heeft de ABOP Bordo destijds de anderszins weinig zeggende functie van directeur toebedeeld. Brunswijk had de nodige ervaring in het gebouw tijdens verkiezingsuitslagen. En Bordo had op zijn beurt de nodige ervaring met geweld ten dienste van politieke machtsdoelen.

Met de bestorming van het Amerikaanse Capitool, de twijfel rond buitenlandse inmenging, zijn beschuldigingen van onregelmatigheden zelfs in de Amerikaanse politiek niet meer gekend.

2025 belooft wat te gaan worden, met de lancering van een anti-fraudeplatform door NDP, NPS en BEP, het gehaal en getrek over de kosten van de verkiezingen tussen de huidige coalitieleiders en de vreemde personen verkeersstromen uit met name Haïti en Cuba. Een Surinaamse machtswellust zou nog binnen een regeertermijn tot olie-inkomsten kunnen geraken die Maduro-achtige vertoningen niet ver buiten beeld brengen voor ons eigen geliefd land.

More
articles