HET GEDRAG VAN DE GEBROEDERS BRUNSWIJK

De onaantastbaarheid, onkwetsbaarheid en straffeloosheid waarmee de gebroeders Brunswijk opereren, is een onuitwisbaar gegeven. Met 25.000 stemmen, oftewel 6 procent van het totale electoraat, hebben de gebroeders als goden in Frankrijk (waar ééntje overigens nog een veroordeling uit te zitten heeft) geregeerd. Een deel daarvan is de angst voor het politieke spook van Bouterse. Een deel heeft te maken met de rijkdom. Rijkdom die de gebroeders vergaard hebben dankzij natuurlijke hulpbronnen die hen via politieke wegen toebedeeld zijn. Een ander deel heeft te maken met gewelddadig, dreigend taalgebruik en gedrag.

Een lange reeks aan gewapende operaties, waarvoor achteraf vanuit de politiek amnestie verleend werd, wordt niet ronduit misdaden genoemd. Een rebellenstrijd met een rebellenleger, dat toen en nu niet exact kan zeggen waartegen er gerebelleerd werd. Geweld langs de spoorlijnen, in de sportstadia, met wapens, contant geld en bedreigingen. Mishandeling van personen, die gewoon hun werk proberen te doen, of het nou gaat om scheidsrechters, medewerkers van nutsbedrijven of journalisten. Serieuze moeite vanuit het Openbaar Ministerie om dit gedrag in toom te houden, wordt niet gedaan, terwijl de president rechtstreeks vragen over dit gedrag uit de weg gaat. Hij spant zich zelfs in om verontschuldigingen af te dwingen van figuren wier creativiteit de vicepresident niet zint. Allemaal om 6 procent van het electoraat koest te houden, regeermacht te blijven behouden en uit angst voor de brute gewelddadige cultuur die hangt rond de gebroeders.

Het is exact deze sfeer die Bennie Miranda en Jason Pinas te verduren hebben, wanneer provocerend en intimiderend in hun richting gesproken wordt door personen die heel goed weten, welk geweld deze Surinamers ten deel gevallen is. Op zijn minst heeft deze cultuur van geweld in een democratie geen plaats. De goede verstaander, de ongelovige in toeval, voelt intuïtief aan wat er werkelijk aan de hand is. Een dergelijk cultuur vereist onze volledige afkeuring als democraten, als Surinamers en als liefhebbers van een vrije Republiek.

More
articles