7 PROCENT HYPOTHEEK IS NIET VOOR KANSARMEN

De 7 procent hypotheeklening, waarmee de president de kansarmen tegemoet denkt te komen, blijkt een grote flop te zijn. Iedereen, behalve kansarmen of starters, komen hiervoor in aanmerking. De realiteit wijst uit, dat de bank vaak genoeg deze lening niet kan toekennen, omdat het salaris niet hoog genoeg is. Een ander probleem is dat de bank eist, dat je toch een eigen inbreng moet hebben. Als je een eigen inbreng hebt, ben je absoluut geen starter meer, vooral wanneer het gaat om bedragen rond euro 10.000. Kan de gemiddelde Surinamer tegenwoordig een dergelijk bedrag sparen? Waar moet hij dit bedrag dan vandaan halen?

Het tweede heikele punt is dat met deze hypotheek de overheid wil bevorderen dat Surinamers percelen aanvragen. Dan moet je grondbeleid er wel uitstekend uitzien! Hoeveel jongeren hebben nog geen grond? Hoe rommelig is het niet op het ministerie dat hiermede belast is? Hoeveel jongeren hebben in de afgelopen jaren, en vooral onder deze regering, geen grond gekregen die nog niet in ontwikkeling is gebracht? Waar moeten ze dan bouwen? Moeten ze hiermee naar de bank? Bovendien zijn de bedragen, die toereikend zijn volgens de bank, niet eens voldoende om een balkon op te zetten, laat staan een sleutelklare woning! Men moet stoppen om de samenleving te belazeren of blij te maken met een dode mus.

De harde realiteit is dat het meestal de kinderen van welgestelden zijn die in aanmerking komen voor deze lening. Breng maar een bezoekje aan het Pan America project, dat in feite bedoeld was voor starters. Ga maar na hoeveel mensen hun woningen hebben omgebouwd tot villa’s. Zijn dat starters? De woningen worden zelfs duurder verkocht en geen ziel die dit ziet binnen de regering.

More
articles