Het is opvallend dat politieke partijen ruim een jaar voor de verkiezingen, al zijn begonnen met de verkiezingscampagne. Dat de (buitenparlementaire) oppositiepartijen hiermee bezig zijn, is begrijpelijk, maar dat de coalitiepartijen met veel machtsvertoon en geld kostende uitingen dit doen, is ongepast. De president en vicepresident die tevens voorzitters zijn van de regeringspartijen, zijn in het veld met intensieve campagnes om de gunst van de kiezers te vragen voor voldoende zetels voor hun respectieve partijen bij de verkiezing van 25 mei 2025.
Waarom zou de kiezer deze partijen nogmaals zijn zegen moeten geven? De coalitiepartijen hebben immers nog steeds een meerderheid in De Nationale Assemblee en daarmee voldoende draagvlak om het verschil te maken door middel van goed bestuur en beleid. De opstapeling van wetsproducten die behandeld en aangenomen dienen te worden, loopt verder op. Het is daarom ten zeerste betreurenswaardig om steeds te constateren dat DNA-vergaderingen niet op tijd beginnen of geen voortgang hebben, omdat DNA-leden niet verschijnen. Waarom moet de burger kiezen voor mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen? Met deze houding van autoriteiten wordt de ontwikkeling van het land achtergehouden.
De president is ruim een week uitlandig geweest voor deelname aan een voor Suriname minder relevante conferentie. Ogenschijnlijk lijken de nationale problemen minder interessant voor het staatshoofd. Ondertussen is de vicepresident triomfantelijk bezig met zijn persoonlijke en politieke campagneactiviteiten, welke haaks staan op zijn functie als vicepresident.
Een vooraanstaand lid van zijn politieke partij, tevens adviseur van een minister voorgedragen door dezelfde politieke partij, wordt in het buitenland gearresteerd. De president en vicepresident zwijgen als het graf over het voorval, waarbij deze hooggeplaatste ambtenaar door ons Openbaar Ministerie wordt gezocht voor criminele handelingen, waaronder moord en drugshandel. Deze verdachte blijkt in alle rust te zijn vertrokken uit ons land en is recent gearresteerd in het buitenland. Enkele politieke partijen in ons land, oppositie en coalitie, lijken steeds meer geassocieerd te worden met bedenkelijke personen, waarvan enkelen zijn gevonnist. Steeds vaker worden vooraanstaande personen van politieke partijen beschuldigd door partijgenoten van grootschalige corruptie. De top van de partijen neemt geen afstand van deze personen. Integendeel blijft het muisstil. Zou het Openbaar Ministerie niet moeten optreden in dezen?
Het Surinaamse volk is te coulant en buigzaam en accepteert telkenmale dat politici die het land hebben benadeeld, steeds opnieuw vragen ge-/herkozen te worden. Schaamteloosheid ontbreekt hen niet. Kritische burgers laten vaak hun stem horen en zeggen dat het ontoelaatbaar is dat zulke personen zich manifesteren binnen het Openbaar Bestuur. De VES ondersteunt elk wetsontwerp dat politici met een vonnis op zak vanwege moord, doodslag, fraude, corruptie en drugshandel uitsluit van het bekleden van functies binnen het Openbaar Bestuur. Laten we nu eindelijk ons landbestuur schoonhouden. Clean Government nu! Als de nationale wetgeving er niet komt, dient het maatschappelijk middenveld zich te wenden tot de internationale gemeenschap.
Elke burger en maatschappelijke organisatie heeft de verantwoordelijkheid om ons Openbaar Bestuur schoon te houden van figuren die het volk benadeeld hebben. Clean Government is onderdeel van Goed Bestuur dat een noodzakelijke voorwaarde is om groei en economische ontwikkeling te realiseren. Alleen dan zal elke burger kunnen profiteren van de inkomsten uit de offshore olie- en gasontwikkelingen die in het verschiet liggen. De VES wil niet dat een handjevol politici en burgers miljonairs zullen worden en het overgrote deel van de samenleving in diepe armoede zal verpauperen. Alleen Clean Government en Goed Bestuur kunnen dit voorkomen en zorgdragen dat elke burger profiteert van de natuurlijke hulpbronnen.
Bron: VES-Inzicht, juni 2024