OVERHEIDSINKOMSTEN MOETEN OMHOOG?

Zowel SEOB als de minister van Financiën onderkennen, dat de inkomsten van de overheid hoger kunnen en moeten. Terwijl SEOB in zijn publicaties de aandacht legt op belastingontduiking, legt de minister de vinger op de zere plek als het gaat om bijvoorbeeld invoerrechten. Zowel qua afspraken als conform de eigen jaarbegroting, schiet Suriname op dit moment tekort.

Daarnaast klagen ondernemers over het eenrichtingsverkeer bij BTW. Veel ondernemers hebben vertrouwd op de belofte bij de introductie van de BTW-wet, dat verrekeningen, verleggingen en teruggaaf, efficiënt zouden verlopen. Met name in de productiesectoren waar kapitaalinvesteringen en energie-uitgaven het verschil tussen winst en faillissement uitmaken, vallen harde klappen. Maanden aan achterstanden, miscommunicatie met EBS, SWM en brandstofleveranciers en weinig tot geen tussenkomst van de regering, leggen bestaande bedrijven in de landbouw, visserij en veeteelt het mes op de keel. Ook omdat de verhogingen van tarieven door nutsbedrijven diep in de budgetten van de sectoren snijden.

De impuls vanuit SEOB om niet de goed nalevenden, maar juist de ontduikers te identificeren en tot bijdrage te bewegen, is interessant en wat Keerpunt betreft, de absoluut juiste gedachte. Buiten Groot-Paramaribo is er activiteit in houtkap, mijnbouw, maar ook gewone handel en dienstverlening tussen grote groepen aan districtsbewoners en buitenlanders. De belastingcontrole en de belastingafdracht tillen naar het minimum zoals dat in Paramaribo, Nickerie en tot op zekere hoogte Lelydorp plaatsvindt, zou een boost voor de economie kunnen betekenen, vergelijkbaar met de invoering van BTW of zelfs grondconversie. Het vereist een benadering van durf, van planning en van een geloof in de rechtmatigheid van gelijkheid en doelmatigheid in de bijdrage die iedere economische actor, groot, klein, dichtbij of ver weg, behoort te leveren, voor het voorrecht om middelen en kansen aan de economie als geheel te onttrekken. Rechtvaardige belastingheffing is een eis die de burger die netjes naleeft en inlevert, zowel van de overheid als van de medeburger mag eisen. Vooral als hogere belastingen en nieuwe belastingsoorten, de weg zijn die met name Santokhi, Raghoebarsing en Ramdin als bloedoffer van de gewone burger, in de richting van IMF en de obligatiehouders, ingeslagen zijn.

More
articles