Wateroverlast kan verergeren door stijging van de zeespiegel

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Hydroloog en hoogleraar Sieuwnath Naipal,  is in het radioprogramma ABC-aktueel  dieper ingegaan op de wateroverlastsituatie, en heeft onthuld dat Suriname te maken heeft met een aantal fenomenen, waaronder klimaatsverandering één daarvan is, volgens Naipal zitten wij wat het klimaat betreft, in de overgang van El Niño naar La Niña waarbij de warme oceanlucht, die naar land overwaait, heel veel vocht vasthoudt die vervolgens voor enorm veel neerslag zorgt. 

Continue ReadingWateroverlast kan verergeren door stijging van de zeespiegel

NEDERLANDSE INSTITUTIONELE ARROGANTIE

Over de euro 19,5 miljoen waar de Nederlandse autoriteiten beslag op hebben gelegd sinds april 2018, schrijft het Financieel Dagblad, dat ruim zes jaar na dato, het Openbaar Ministerie drie Surinaamse handelsbanken wil vervolgen. De Nederlandse instituten, de pers daar mede onder begrepen, hebben in deze hele kwestie een ongelooflijke arrogantie naar Suriname en Surinaamse instituten ten toon gespreid.

Continue ReadingNEDERLANDSE INSTITUTIONELE ARROGANTIE

OVERHEIDSINKOMSTEN MOETEN OMHOOG?

Zowel SEOB als de minister van Financiën onderkennen, dat de inkomsten van de overheid hoger kunnen en moeten. Terwijl SEOB in zijn publicaties de aandacht legt op belastingontduiking, legt de minister de vinger op de zere plek als het gaat om bijvoorbeeld invoerrechten. Zowel qua afspraken als conform de eigen jaarbegroting, schiet Suriname op dit moment tekort.

Continue ReadingOVERHEIDSINKOMSTEN MOETEN OMHOOG?

ORI PLUKT DE KERSEN VAN LEVENS

De nieuwe onderwijsminister nam enige tijd geleden een beleidsagenda over van diens voorganger, die uniek, gedurfd en uitdagend was. De politieke omstandigheden, het moment van intrede en de bestuursstijlen van beide beleidsmakers verschillen. Levens was als derde vervanger en meest ervaren bestuurder in het kabinet Santokhi-Brunswijk, van een eigen politieke partij en bovendien, meer in een mentor- en nestorrol, naar meerdere van het jonge bestuursteam.

Continue ReadingORI PLUKT DE KERSEN VAN LEVENS

HOEVEEL MEER VERKEERSSLACHTOFFERS MET E-BIKES?

Het ongeval, waarbij een 19-jarige vrouw op een e-bike op maandag 10 juni het leven liet, benadrukt de dringende noodzaak voor het vormen van een beleid en de regelgeving rondom e-bikes. De roep van Keerpunt en de frustratie over de inertie van Justitie, benadrukken de urgentie van dit probleem. Een belangrijk aspect van dit incident is de verkeersinfrastructuur op de Mr. Jaggernath Lachmonstraat. Is de weg goed genoeg ingericht om veilig gebruik door zowel automobilisten als fietsers te waarborgen?

Continue ReadingHOEVEEL MEER VERKEERSSLACHTOFFERS MET E-BIKES?

SLM BLIJFT IN DE LUCHT, TEN KOSTE VAN ALLES

Sinds afgelopen zondag vliegt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) met een Airbus A330-200 van Air Belgium op de Mid-Atlantische route tussen Schiphol en Paramaribo. Hoewel de SLM in het verleden al vaker toestellen van Air Belgium heeft gehuurd, is dit de eerste keer in 2024, dat de SLM een wetlease-overeenkomst heeft gesloten met de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Continue ReadingSLM BLIJFT IN DE LUCHT, TEN KOSTE VAN ALLES

HETE ADEM VAN DE RODE DRAAK

Van een regering die een ministerie van Regionale Ontwikkeling opgesplitst heeft in directoraten voor inheemsen en Afro-Surinamers, zou je verwachten dat als intern etnische ontwikkeling de kern is, er extern bij een ministerie als BIBIS, een focus zou zijn qua bestuursdienst of onderdirectoraat op het belang van China. Als onze grootste bilaterale schuldeiser, een van onze grootste importbronnen en een van onze grootste aanleverpunten van migranten, zou je hopen dat iemand het land, de bestuurders en hun methoden bestudeert.

Continue ReadingHETE ADEM VAN DE RODE DRAAK

SURINAME BOLWERK ILLEGALE MIGRATIE

De kartels die Latijns- en Midden-Amerika in hun greep hebben, hebben hun harige tentakels al decennialang in Suriname laten wroeten. Het gemak waarmee illegale en corrupte regimes ingang vonden bij het militaire regime, daarna jarenlang bij de politieke erfgenaam van dat regime, lieten corrupte politici een nieuwe weg zien naar macht, campagne, financiering en persoonlijke rijkdom.

Continue ReadingSURINAME BOLWERK ILLEGALE MIGRATIE