LAST VAN HANGJONGEREN

Buurtbewoners ondervinden last van jongeren die doelloos rondhangen op hoeken van straten, bij winkels en bij scholen. Luid en ongemanierd gedrag, confrontaties, provocaties, beschadigingen, onverantwoorde verkeersdeelname en openbaar onder invloed zijn van alcohol, verstoord de rust en het gevoel van veiligheid. Justitie is overbelast met harde, gewelddadige criminaliteit en de instanties zoals districtscommissariaten en het Directoraat Jeugdzaken, hebben geen duidelijk beleid om de situatie te verbeteren.

Suriname heeft geen brede cultuur van parttime jeugdwerk. Dat wil zeggen dat jongeren late starters zijn en vaak op een te late leeftijd de basisverantwoordelijkheden leren die horen bij werk. Op tijd komen, beleefdheid en het opvolgen van instructies, moet volwassen personen bijgebracht worden die het in hun prille jeugd niet in een werkomgeving meegemaakt hebben. Werkgevers hebben geen voorgeschiedenis van een kandidaat en het inwerken duurt onnodig lang.

Luiheid en onproductief zijn, worden een gewoonte, terwijl ook vrijwilligerswerk, dat jeugdigen in staat stelt een gevoel van zelfwaarde en een netwerk te ontwikkelen, als cultuur aan het verdwijnen is. Spiritualiteit, welzijnswerk en sociale contracten individualiseren, digitaliseren of verdwijnen geheel buiten beeld.

Basislevensvaardigheden oppakken in een beschermde en vormende omgeving is gezonder en moet gestimuleerd worden door non-profitorganisaties, door overheden en door het bedrijfsleven. Niet alleen in sport en rondom scholen, maar in iedere zinvolle context, die jongeren richting en een gevoel van zelfstandigheid kan bijbrengen. Zodat de eerste maatschappelijke stappen niet aanvoelen als voedingsbodem voor overlast, maar als ontdekking van een wereld die verwelkomend en met waardering kijkt naar een actieve, betrokken jeugd. Het gevaar ligt op de loer van gangsterculturen, doelloosheid, nihilisme, politiek misbruik en indoctrinatie door personen en door organisaties, die een makkelijke prooi zijn in verwaarloosde jongeren. Met kinderprostitutie, tienerzwangerschappen, jeugdige zelfdoding en minderjarige drugskoeriers in opmars, is het tijd voor een serieuze aanpak, gericht op resultaten en vanuit preventie.

More
articles