IMF HEEFT TOCH VOORDELEN GEHAD?

Het lopende IMF-programma heeft de zesde beoordeling ondergaan en Suriname heeft het controlemoment goed afgerond. Grofweg USD 62 miljoen wordt vrijgegeven, als on-derdeel van inmiddels USD 350 miljoen. De maatregelen hebben een tol geëist op de koopkracht en het IMF erkent dat het sociaal vangnet onvoldoende aandacht heeft genoten.

De faciliteit heeft echter wel aan de basis gestaan van schuldherschikkingen met andere schuldeisers zoals India en de obligatiehouders. Het is in directe relatie hiertoe, dat onze rating verbeterd is bij de ratingbureaus, wat ons niet alleen beter in staat stelt om investeringen aan te trekken, maar daarnaast betere rente beschikbaar maakt, voor zowel bedrijven als de Surinaamse overheid, in nieuwe kredietarrangementen. Mede dankzij de samenwerking met het IMF, hebben wij uitstel van een blacklisting in verband met NRA kunnen bewerkstelligen als land.

En concreet de rust op de markt, omdat de valuta-instroom direct of indirect door IMF-middelen op gang is gekomen, is de inflatie verminderd. Hiermee willen wij voorzichtig stellen dat het implementeren van het IMF-programma in ons land toch wel voordelen heeft gehad voor onze economie. Het is dan ook niet vreemd dat bijvoorbeeld de Suriname Economic Oversight Board en meerdere adviseurs aanbevelen een volgend IMF-programma te overwegen, wanneer begin volgend jaar de bestaande faciliteit ten einde komt. Voorbij de Extended Fund Facility biedt het IMF meerdere mogelijkheden voor ontwikkelingstrajecten, waar financiële steun onder voorwaarden mogelijk is. Tot de mogelijkheden behoren garantiestelsels of partnerprogramma’s. Veel van de gebruikelijke samenwerkingspartners hebben al bestaande relaties met Suriname.

More
articles