SEOB: ‘Belastingontduiking nog een heet hangijzer’

“Een van de speerpunten binnen het IMF-programma was de implementatie van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Het effectief innen van deze belastingen is nog steeds een belangrijke pijler binnen het IMF-programma, maar bovenal voor de Surinaamse overheid. Belastingen, zowel directe als indirecte, vormen de grootste inkomstenbron van de overheid. Bij het innen van belastingen, speelt de Belastingdienst een cruciale rol”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in de 12e editie van het SEOB- bulletin.

De SEOB is van mening dat de implementatie van de BTW nuttig is gebleken, sinds de implementatie in 2023. De BTW als belasting is volgens de SEOB een goede methodiek om een evenwichtige belastingspreiding in de formele en informele sector te garanderen. Echter, de wijze van implementatie, handhaving en inning, dient volgens de SEOB, fors verbeterd te worden. ‘’De BTW is niet alleen een nieuwe belastingsoort, maar ook een middel voor herverdeling. De Belastingdienst geeft aan dat hij zijn target voor BTW-registraties nog niet heeft bereikt. Hoewel er in 2023 SRD 4.4 miljard was begroot, viel de realisatie lager uit (ongeveer SRD 4.3 miljard). Om de belastinginning effectiever te kunnen maken, wordt er gewerkt aan de capaciteitsopbouw van de Belastingdienst met de technische assistentie, bijvoorbeeld van het regionaal IMF-kantoor (CARTAC).

De SEOB stelt dat belastingontduiking nog een heet hangijzer is. Dit komt naar voren uit de resultaten van de voorgaande Nationale Risico Analyse (NRA).

“De Belastingdienst werkt aan tools om belastingontduiking te identificeren.

Er wordt ook gekeken naar nieuwe wetsontwerpen die meer bevoegdheden bieden aan het instituut. Verder zijn er ook convenanten gesloten met de Gaming Board en het Openbaar Ministerie”, aldus de SEOB.

De Belastingdienst geeft aan continu te werken aan verbeteringen. “Hierbij moet gedacht worden aan het implementeren van nieuwe belastingsystemen en modules die het voor ondernemers vergemakkelijken zelf online hun belasting in te dienen. Ook wordt er al gekeken naar online betaalmogelijkheden voor ondernemers.”

Een van de aandachtspunten vanuit de SEOB is het verhogen van belastingontvangsten, voornamelijk uit de BTW. De SEOB is bezorgd over de voortgang van capaciteitsopbouw binnen het belastinginstituut, vooral na afloop van het IMF-programma. Het is noodzakelijk het belastinginstituut verder te verzelfstandigen, zodat dit instituut substantiëler kan bijdragen aan de overheidsinkomsten, wat op de lange termijn bijdraagt aan het verminderen van fiscale tekorten.

De SEOB stelt dat op basis van evaluatie is gebleken, dat de implementatie van de BTW kampt met de volgende uitdagingen: de gereedheid van het belastinginstituut, de wijzigingen in de BTW-wet kort voor en na de implementatie, gebruik van IT-systemen/functionaliteiten en het BTW-verwerkingsproces (zoals identificatienummer en refund proces).

More
articles