CHAN ZOEKT BOUTA MET BEHULP VAN VOLK

“Laat men geen struisvogel spelen in dit land”, liet President Santokhi zich ontvallen in het programma ‘Welingelichte Kringen’ via ABC Radio, in reactie op de voortvluchtigheid van Bouterse. Waar Santokhi de politieke berg beklom, als de wetshandhaver die Bouterse zou opsluiten wanneer de tijd daar was, konden onder zijn regering, allen op hun eigen manier, Hoefdraad, Van Trikt en Bouterse, vrij ademhalen, ondanks veroordelingen op hun naam.

Wanneer het spook in de gedaante van deze vragen, de president achtervolgt, is zijn staatsrechtelijke professortoon, nooit ver verwijderd. Hij weet de Trias Politica als een machine van afgesloten hokjes af te schilderen, waarin van hem als president, helemaal niets verwacht hoeft te worden. Tenzij er natuurlijk een succes te vieren is. Dan is dat allemaal aan zijn leiderschap te danken.

Bouterse, die na veroordeling, via media te kennen gegeven heeft, in onderhandeling te zijn met ‘het hoogste niveau’ (en welk niveau is hoger dan het presidentieel niveau)? Is inderdaad geen strobreed in de weg gelegd in zijn verdwijntruc.

Voor de duidelijkheid: een president spreekt geen vonnis uit.

En een president arresteert niemand. Het is juist dat vervolgingsambtenaren, de formele verplichting van betekening van documenten en het doen van toezeggingen, hebben.

Echter, van de Osama Bin Laden inval, tot de Qasem Soleimani strike en van de arrestatie hier te lande van Roger Khan, tot de bevrijdingsmissie van de gijzelaars in de Japanse ambassadeursresidentie in Peru in 1997, hebben de rechtstreekse betrokkenheid van staatshoofden op een operationeel niveau gekend.

De desinteresse en desinformatie van Santokhi, de holle oproep aan eenieder en de les in staatkunde, zijn allemaal tekenen dat het struisvogelgedrag begint bij degene met de meeste verantwoordelijkheid en het meeste zand in de oren, de president zelf. De kritiek op hem is niet partijpolitiek, maar gefundeerd en geworteld in grandioze onoprechtheid en incompetentie, die bij de halfslachtige en veel te late pogingen tot arrestatie, gedaan zijn. Onder zijn verantwoordelijkheid en onder (het gebrek aan) zijn leiderschap.

 A.A.

More
articles