SURINAME NOGMAALS INTERNATIONAAL TE SCHANDE GEZET DANKZIJ BORDO

Suriname spreekt qua drugsprofiel tot de internationale verbeelding. Met vangst na vangst, Netflix-series met de naam van ons land als hondenfluit voor ons drugsverleden, een voor drugs veroordeelde ex-president, een veroordeelde vicepresident, een voor witwassen veroordeelde minister van Justitie en Defensie, onderzeeërs en afrekeningen, is er een reden waarom iedere internationale luchthaven ons behandelt alsof wij van kilo’s pure poeder gemaakt zijn.

Een reden voor dat succes is dat de drugstoppers – op enkele uitzonderingen na – geen ongezonde ambities hebben om als kopstukken in de georganiseerde misdaad op de voorgrond te treden. Het wasserettetraject kent een standaardroute: van straathosselaar naar eethuisje, barbecuestand en carwash, van carwash naar tweedehands wagenpark en pensions of guesthouses, van guesthouses naar giftshops en cambio’s, van cambio’s naar discotheek, casino en hotel en van horeca naar hout- en goudconcessies en warme contacten met de politieke top of een carrière zelf op de voorgrond van het politieke toneel.

Met als gevolg dat er geen Al Capone’s, Pablo Escobars of Chapo’s waren, voor de internationale pers om het kleurrijke plaatje, op het niveau dat het brede publiek kon begrijpen, voor te leggen.

Totdat in Brazilië, Bordo’s narcisme hem zijn vrijheid kostte. De Braziliaanse media, de Franse media en de Nederlandse media hoeven niet veel verder te kijken dan de eigen social media feed, waar de lederwarencollectie, sieraden, luxe auto’s en luxe verblijven een levensstijl laten zien, waar alleen onze First Lady behoorlijk over mee zou kunnen praten.

Top mediahuizen wereldwijd, die sinds het aantreden de namen van Santokhi en Brunswijk nauwelijks genoemd hadden, staan bol van berichten over Bordo. Daarbij wordt niet verzwegen hoe warm zijn banden met beide regeerpartijen waren en zijn. En zo komt het weer eens voor, dat het ons de schande van internationale bekendheid kost, om met ons gezond verstand in te zien, hoeveel belachelijk gedrag van belachelijke figuren wij toelaten aan de top. Denkt u daar eens over na, de volgende keer dat een drugshond onnodig aan uw bagage snuffelt, of u op vernederende wijze allerlei controles moet ondergaan, omdat rotte appels ons internationaal imago kapotslaan, voor een paar kilootjes drugs.

More
articles