NIET ALLES WAT BLINKT IS GOUD

Terwijl de arrestatie van Joël Martinus alias ‘Bordo’ en ‘Money Hond’, nog nagalmt in het bewustzijn van Surinamers, komen we langzaam bij van de schandvlek die zijn periode van wangedrag op Suriname en de huidige regering achterlaat. De aantekening dat een voornaamswijziging, ludiek en absurd, in behandeling zou zijn bij officiële instanties, bracht de komedie op gang. De vrees hoeft bij niemand te leven dat dit tot vrijheid of strafvermindering kan leiden gedurende enig onderdeel van zijn vele processen in binnen- of buitenland. Aan de ene kant worden zelfs anonieme verdachten uiteindelijk bestraft. Aan de andere kant is de rectificatie van de naam tijdens de looptijd van procedures, maar ook jaren daarna, juridisch te ondervangen in het strafprocesrecht van ieder betrokken land.

Wie de schandvlek minder van zich af kan schudden, is de president. Nog altijd wordt er geslopen en op de tenen gelopen, rondom het oogappeltje van Bravo. Waar nooit eerder corrigerend opgetreden is om de rechtspleging een hart onder de riem te steken na verontrustende berichten van de VP over de vrijheid van Bordo, is ook nu, de president niet resoluut, in het accepteren van giften uit die hoek, als verkeerd en wansmakelijk wegzetten. Een verontschuldiging of toegeven van menselijk falen, is te veel gevraagd. Zelfs wanneer de verdachten in handboeien van buurland naar buurland aan de lurven gesleept worden.

Zelfs de simpele belofte van teruggave of overdracht aan de staat, van het ontvangen goud, vindt de president kennelijk overbodig. Het vele pettenspel van hoedanigheden is zijn antwoord. Maar wat valt er te verwachten van een luxepaard dat zich maar al te graag laat verwennen met reizen en feestjes, die hij als privé persoon nooit zelf had kunnen bekostigen? Of een uurwerk aan de pols dat qua prijs in de gehele ambtstermijn het volledige overheidssalaris op zou slorpen. Teruggeven van goud is voor Santokhi net zo wezensvreemd als teruggeven van verantwoordelijkheid of mandaat. Zelfs wanneer het politiek partnerschap met een partij die Bordo op handen draagt, geen vruchten of perspectief meer biedt.

More
articles