FINANCIËLE COWBOYS MAKEN ZICH OP OM STRAKS OLIE- EN GASGELD TE VERMORSEN

Dat er straks wel wat geld beschikbaar komt in verband met de ontwikkeling van olie en gas is al bekend, maar wat is de kans dat het geld straks ook goed beheerd zal worden? Die kans wordt klein als wij zien dat de cowboys al klaar staan om hun rodeo te rijden. Hoe groot is de kans dat straks Van Trikt, Hoefdraad en Kromosoeto weer op het toneel verschijnen om een rodeo te rijden?

Alles wijst erop dat zij dat graag willen. Hun loopjongens zijn al tijden bezig om het drietal vrij te pleiten en aan te geven, dat er rond hen ‘neks no fout’ was. Dit wil zeggen dat het lerend vermogen nihil is. Het is heel zorgelijk als je ziet wat voor ravage er rond de SPSB is aangericht. Daar was Kromosoeto primair voor verantwoordelijk, maar waar was de minister van Financiën, Hoefdraad en waar was de governor van de CbvS, Van Trikt? Als maar een deel van wat wij in de media lezen waar is, dan moet de NDP het niet willen om zich verder te associëren met en te verbinden aan deze mannen. Uiteraard staat het de NDP vrij te doen wat ze wil, maar dan moet zij wel accepteren dat grote delen van het volk dat zwaar zullen afkeuren en de rekening weer zullen presenteren.

Van Trikt

Van Trikt, oud-governor, wil maar niet snappen wat zelfs een kind kan begrijpen, en dat is een veeg teken dat hij toch alle moeite zal doen voor een functie.

Van Trikt, ten tijde van de vorige regering governor, is in eerste aanleg al veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Deze week was de laatste zitting in zijn zaak in hoger beroep. Nu is het afwachten wat de wijsheid van het Hof is. De tenlasteleggingen zijn één kant van het verhaal dat gaat over wetten en regels, maar er is ook een andere kant die te maken heeft met ethiek en bestuursfatsoen. Dat laatste lijkt hij maar niet te willen snappen. En over die kant van de zaak zwijgt hij en speelt mooi weer. Dat doet hij, omdat die zaken geen onderdeel zijn van het strafrechtelijk onderzoek. Hij blijft mooi weer spelen en hoopt op die punten buiten schot te blijven. Juridisch kan je een ‘escape’ vinden, maar dat wil nog niet zeggen dat je als manager geen foute man bent.

Wat zijn de onder- of niet belichte zaken

Hij wil maar niet snappen dat hij ‘onfatsoenlijk’ heeft gehandeld en hij blijft verwijzen naar wetten en regels die niet overtreden zijn. Daar doet hij veel moeite voor, maar hij doet totaal geen moeite om ons te vertellen over:

  1. Het onbetamelijke van hem bij het inhuren van zijn eigen bedrijf en medewerkers van dat bedrijf. Dat hij via de achterdeur zichzelf bevoordeelde als aandeelhouder.
  2. Zijn friends and family beleid, terwijl hij nu moord en brand schreeuwt over friends and family bij deze regering. Hypocrisie ten top.
  3. Waarom hij toch zo nodig in een dure Range Rover moest rijden op kosten van de arme burger, terwijl in het land nauwelijks geld is om te eten. Nu bij deze regering, benadrukt hij dat wel elke keer. Hypocrisie ten top.
  4. Waarom Chotellal steeds zoveel US-dollars kon krijgen en tegen welke wisselkoers. Had hij dit ook aan Fed verteld?
  5. Wat er allemaal gebeurde onder zijn toeziend oog bij de SPSB.
  6. Wat hij allemaal wel of niet wist van de SPSB en Kromosoto bij het Panam-project. Waarom wist hij niks? Was hij zo druk met het rond rijden in de mooie dure Range Rover?
  7. Met welke cowboypraktijken was hij bezig met Bitcoin, exchange markt en fintech? Volgens Maya Parbhoe, die in op z’n minst vier uitzendingen dat verklaarde, was zij heel dicht bij een deal met Robert van Trikt.

Uit dit overzicht blijkt dat de man geen ‘koekje’ was en heus niet zo braaf bezig was. Volgens hem was ‘neks no fout’, omdat hij geen wetten en regels heeft overtreden. Dat kan wel waar zijn, dat moet het Hof maar beoordelen, maar het is wel overduidelijk dat hij ethische normen heeft overtreden. En dat wil hij maar niet snappen. Laten wij hopen dat het Hof dat wel meeneemt in de afwegingen bij de strafmaat.

Wat wil Van Trikt ons doen geloven?

Hij is de laatste tijd heel gewiekst bezig geweest om de hele zaak zodanig te spinnen alsof het deze regering is die hem een politiek proces wil aansmeren. Hij heeft een heleboel loopjongens die zich als schoothondjes gedragen en zijn verhaal door blaffen via Facebook, live opnames/interviews en YouTube, zonder dat ze er iets van snappen. Ach, ze zijn er ook niet op uit om er iets van te snappen, hun doel is om his masters voice te zijn en hem te behagen en namens hem ruis in de samenleving te veroorzaken. Het is niet deze regering die hem heeft aangeklaagd en aangehouden.

Hij probeert de sentimenten in de samenleving te bespelen en nu sympathie te winnen en te deinen op de emoties en antipathie richting deze regering. Het is belangrijk om even terug te gaan naar de oorsprong. Hij is door de NDP-regering aangeklaagd, omdat die vond dat Van Trikt mogelijk frauduleus en corruptief bezig was. Het was de NDP-minister van Financiën, Hoefdraad, die heeft geaccordeerd dat Van Trikt aangeklaagd wordt en hij is na onderzoek door het Openbaar Ministerie schuldig bevonden door de kantonrechter. Dus niet deze regering, maar de vorige regering vond dat hij frauduleus bezig was. De eerste zes maanden van zijn aanhouding en onderzoek geschiedde ten tijde van de vorige regering! Saillant is om te vermelden dat zijn moeder ook deel uitmaakte van die regering en dus indirect ook akkoord ging met zijn aanhouding en behandeling! Dus nu stampei maken over deze regering en de boel afleiden, is net zo vals als vals bezig zijn om jouw eigen bedrijf in te huren.

Wat is de houding van de NDP?

De vraag is wat de houding van de NDP in deze zaak zal zijn. De NDP zei nog recent in Pontbuiten, dat zij geleerd heeft van haar fouten. De NDP moet zich dan afvragen, of zij nog geassocieerd wil worden met de financiële mensen die als cowboys te werk zijn gegaan. Wat heeft de NDP geleerd? Wij zagen recent dat de NDP Van Trikt kennelijk nu al in de armen wil sluiten, want enkele weken geleden was hij gastspreker op een interne meeting van de NDP, waar hij sprak over Bitcoins en het bankwezen.

Ongeacht wat de strafeis zal zijn, ongeacht of hij vrijgesproken wordt voor de tenlastelegging, feit is dat hij onethisch heeft gehandeld en meegedaan heeft aan friends and family als governor en daarmee de functie besmeurd heeft. Hij mag zeker niet terugkomen in openbare functies. De houding van de NDP richting Van Trikt, Hoefdraad en Kromosoeto, zal veelzeggend zijn op weg naar 2025. Blijft de NDP weg van mensen die ethisch ontspoord gedrag hebben of gaat de NDP weer mensen betrekken die straks als financiële cowboys gaan handelen met alle Oil & Gas geld.

Ten slotte

In zijn pleidooi en zijn slotwoord doet Van Trikt heel sentimenteel een boekje open over zijn verblijf in Santo Boma. Laten wij hopen dat het Hof niet sentimenteel wordt. Het is een geruststellende gedachte dat het Hof de zaak van de SPSB en de zaak Hoefdraad afwacht voor de definitieve strafmaat, want als de helft van wat in de media bekend is geworden rond de SPSB waar is, dan moet de ravage die aangericht is, wel meegenomen worden in de beoordeling. Want waar was de governor, toen de SPSB als een financiële rodeo door cowboys bediend werd?

Voor de goede orde, ik heb zelf ook eerder gepleit dat Van Trikt een eerlijk proces krijgt en dat hij een menswaardige behandeling moet krijgen. En dat blijf ik vinden. Maar dat staat los van mijn afkeur voor zijn onethisch handelen.

Hikmat Mahawat Khan

More
articles