PRESIDENT BELEDIGT VES

President: “Er is een gezaghebbende economische vereniging. Als de koers stijgt, leveren ze kritiek, en als de koers daalt, leveren ze ook kritiek. Ze zouden een spiegel voor zichzelf moeten houden, zichzelf moeten beoordelen en zich niet moeten bezighouden met de economie, want ze hebben er geen verstand van.’’

Reactie VES-secretaris: In een democratie dient een staatshoofd zich boven partijen te gedragen en boven partijpolitiek uit te stijgen. Ons staatshoofd pleegt inbreuk op de vrijheid van organisatie en meningsuiting. De VES beoordeelt kritisch en met argumenten het financieel-economisch beleid van de regering, iets wat de president zou moeten waarderen. Toen we met de president als coalitieleider spraken na de verkiezingen in juni 2020, erkende hij de kritische beoordeling van de VES als een overwinning voor ons. Hetzelfde wat de VES toen deed, doen we nu, dus we zijn verbaasd over de woorden van de president. De VES moet niet op deze manier bejegend worden. We hebben leden die werken in zowel de private als de publieke sector, inclusief de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën. Leden hoeven het niet eens te zijn met het beleid van de president, dat is toegestaan in een democratie volgens onze grondwet. De IMF-missie heeft ons tijdens de 6e review in Suriname gevraagd het beleid van de regering kritisch te beoordelen. Ik zou de president willen vragen zich aan zijn eigen woorden te houden, zichzelf in de spiegel te kijken en zich af te vragen of wat hij nu zegt, overeenkomt met wat hij eerder heeft gezegd. Discussies tussen leden van de VES en de regering geven de president niet het recht, burgers op deze wijze te beledigen. Dit ondermijnt de verwachtingen van een president die bruggen zou moeten slaan tussen burgers. We zijn een vereniging die langer dan 50 jaar bestaat en hebben ons door diverse turbulente perioden heen gewerkt. Wij zijn bereid onze bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land. Een respectabele president die spijt heeft van zijn woorden, zal dit corrigeren. Het is niet goed als burgers denigrerend doen naar autoriteiten, maar autoriteiten moeten ook weten hoe zij zich uiten naar burgers en organisaties.

Belangrijkste punten:

  • De VES beoordeelt het economisch beleid van de regering kritisch, ongeacht de politieke context, consistent met haar rol tijdens verschillende regeringen.
  • De reactie van de VES benadrukt de belangrijkheid van vrijheid van organisatie en meningsuiting in een democratie en wijst op inbreuken door de president.
  • De VES-leden komen uit diverse sectoren, waaronder overheidsinstanties en het bedrijfsleven, wat hun kritiek gewicht geeft.
  • De president dient consistent te zijn in zijn uitspraken en respect te tonen voor de adviserende en kritische rol van de VES binnen de Surinaamse democratie.
  • Er wordt bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop de president openbare kritiek levert, wat schadelijk kan zijn voor het imago van Suriname en de relatie tussen overheid en burgers kan verslechteren. Bron: VES-Inzicht, mei 2024

More
articles