REGEL DIE COMMISSIES

De dringende behoefte aan regulering en structurering van presidentiële commissies wordt versterkt door het belang van transparantie en verantwoordingsplicht in het besluitvormingsproces van de overheid. Het is essentieel dat deze commissies duidelijke richtlijnen volgen en verantwoording afleggen aan het publiek. Regering na regering steunt op het werk van commissies. Politiek is het een handig antwoord om te roepen dat voor een bepaald probleem al een commissie in het leven geroepen is. Bestuurlijk kan een commissie soms bij elkaar brengen wat via de Raad van Ministers of via de onderraden, moeilijk tot stand komt. En staatsrechtelijk kan, vanwege de scheiding der machten, of vanwege het feit dat parastatale bedrijven en instanties moeten samenwerken met bestuursorganen, soms een onderwerp personen en instanties bij elkaar brengen om samen resultaat te bereiken.

Continue ReadingREGEL DIE COMMISSIES

HOE LANG NOG VOORTVLUCHTIG?

Het voortvluchtig zijn van veroordeelde criminelen als Desi Bouterse en Iwan Dijksteel wekt terecht groeiende bezorgdheid bij de samenleving. Maar wat nog zorgwekkender is, is de schijnbare onverschilligheid van de regering in dit hele debacle. De recente reactie van procureur-generaal Paragsingh op StarNieuws, brengt een verontrustende realiteit aan het licht: de politie, het uitvoerende orgaan van de regering, lijdt al jaren onder ernstige tekorten aan middelen.

Continue ReadingHOE LANG NOG VOORTVLUCHTIG?

BELEID AMOKSI MOET ONDER VERGROOTGLAS

Minister Amoksi van Justitie en Politie is vanaf het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk in functie en heeft de nodige reshufflingen heelhuids overleefd. Met een president die voorheen dezelfde functie bekleedde, mag zwijgzaam verondersteld worden, dat het beleid zijn goedkeuring in grote lijnen draagt. Dit uit zich ook in de deelname van Amoksi aan persmomenten, waaronder persconferenties. Daar is hij niet even spraakzaam over alles.

Continue ReadingBELEID AMOKSI MOET ONDER VERGROOTGLAS

WONINGBOUWPROJECT REEBERG STOPGEZET?

In een uitgegeven verklaring afkomstig van de Communicatie Dienst Suriname (CDS), zegt de regering dat vier woningbouwprojecten zijn stopgezet. Het gaat onder meer om het project waarbij het startsein het grootst zou zijn gegeven, namelijk het woningbouwproject Reeberg. Ook drie andere projecten - Bomapolder, Peprepin en Charlesburg - zijn stopgezet. Volgens een presidentiële verklaring betreft het in dezen de schorsing van beleidsverklaringen en toewijzingsbeschikkingen uitgegeven vanaf 4 juli 2022. De president trekt hiermee de uitgegeven beschikkingen in.

Continue ReadingWONINGBOUWPROJECT REEBERG STOPGEZET?

LEO BRUNSWIJK LAAT ZICH WEER VAN BRUTALE ZIJDE ZIEN!

Leo Brunswijk, directeur bij de EBS, zou de afgelopen week de opdracht aan de beveiliging hebben gegeven, de voorzitter van de bond buiten de poort van het EBS-emplacement te houden. Dit terwijl de bond was uitgenodigd door de directie, om te praten over nijpende vraagstukken en voor het bepalen van een datum voor de cao-onderhandelingen. Hoe kan het dan dat de bond is uitgenodigd, maar dat men de voorzitter van de vakorganisatie de vergadering ontzegt?

Continue ReadingLEO BRUNSWIJK LAAT ZICH WEER VAN BRUTALE ZIJDE ZIEN!

OP BEDELTOER VOOR BOUW CORANTIJNBRUG

Het voornemen van de Surinaamse en Guyanese regeringen een brug over de Corantijnrivier te bouwen, belooft een historische stap te zijn in het bevorderen van handel, transport en toerisme tussen beide landen. Echter, terwijl dit project wordt gepresenteerd als een cruciale infrastructurele verbetering, roept het tegelijkertijd vragen op over het beleid en de prioriteiten van de Surinaamse regering.

Continue ReadingOP BEDELTOER VOOR BOUW CORANTIJNBRUG

CYBERAANVAL OP OVERHEIDSWEBSITES

Het nieuws van een cyberaanval op overheidssystemen komt op een kritiek moment, juist wanneer president Santokhi de aankondiging doet van digitale uittreksels. Deze aanval, geclassificeerd als code Oranje, werpt een schaduw op de veiligheid en betrouwbaarheid van digitale diensten in Suriname. Hoewel de daders nog niet definitief zijn geïdentificeerd, is het duidelijk dat een samenwerkingsverband niet kan worden uitgesloten.

Continue ReadingCYBERAANVAL OP OVERHEIDSWEBSITES