Surinamers geloven kennelijk in een beetje zwanger zijn, een beetje stelen is niet erg, vinden ze

Het valt op dat partijen en mensen die zelf een hele berg boter op hun hoofd hebben de hele dag klagen over andere mensen en partijen. Zelf hebben die partijen en mensen genoeg ‘gerommeld’ tot aan fraude toe en meegedaan aan het verfoeid verschijnsel van ‘friends and family’ en toch zijn ze schaamteloos in hun verwijten naar anderen. Deze regering met Santokhi voorop, mag zeker niet terugkomen. Er is zoveel aan te merken op hem. Hij heeft op alle fronten gefaald en er is nul komma nul reden om aan te nemen dat hij gaat veranderen en ook in de toekomst anders zal zijn. Maar dat gezegd hebbende en kijkende naar de ‘schreeuwers’ en hun gedrag, dan blijken die allemaal stuk voor stuk geen haar beter te zijn. Wat nu dan? Het valt op dat de schreeuwers, de parlementaire en buitenparlementaire oppositie, de nieuwe als paddenstoelen opkomende partijen en de zogeheten influencers inclusief de ‘straatventers’ en ‘bermzeikers’, geen van allen ooit toegegeven heeft wat zij zelf fout hebben gedaan en wat ze ervan geleerd hebben. Als ze nooit excuses hebben gemaakt voor hun fouten en niet willen praten over hun eigen fouten en falen en niet willen vertellen, waarom zij dan in de toekomst anders zullen zijn en het anders zullen doen, dan is het toch straks lood om oud ijzer. Vervang Santokhi door een andere club bendeleden en Suriname blijft op dezelfde plaats qua ontwikkeling. Ja, de nieuwe bendeleden worden wel beter, want zij kunnen dan hun ‘maag’ gaan vullen en hun vriendjes voeden, die gaan erop vooruit. Het valt op dat de schreeuwers de hele tijd ‘kletsen’ over regeerverantwoordelijkheid, maar zij zijn niet in staat om ons te vertellen HOE zij dan het land gaan ontwikkelen, behalve de populaire sociaal wenselijke opsommingen van cadeautjes die zij ons als lollipop in de mond willen stoppen. Het wordt tijd dat wij al die schreeuwers keihard duidelijk maken: stop met die onzin, wij kopen die onzin niet meer en wij zeggen tegen je, dat je geen haar beter bent, TENZIJ je laat zien dat je geleerd hebt van jouw fouten en je het in de toekomst anders gaat doen. Laat het zien, maak het aannemelijk, biedt jouw excuses aan voor de fouten van het verleden. Biedt excuses aan in plaats van excuses te zoeken.

Voorbeelden van de pot die de ketel verwijt

Om het tastbaar te maken, hier enkele voorbeelden van waar de schreeuwers zelf veel boter op hun hoofd hebben, maar het wel de hele tijd over de ander hebben:

1.Bouterse benoemde zijn dochter op het kabinet. Santokhi benoemt vrouw en dochter. Nu heet het ‘friends and family’ en de schreeuwers schreeuwen moord en brand. Hoe heette het toen, in de tijd van Bouterse? Of is het zo dat toen ten tijde van de NDP, het niet vaak gebeurde en nu ten tijde van Santokhi heel vaak? Dus toen was het een beetje fout? Dus toen was het een beetje zwanger? Dat mag dan?

Heeft de NDP ooit gezegd dat ze er iets van geleerd heeft en dat ze het voortaan anders gaan doet? Nee, helaas weigert ze dat te zeggen. De partij, bij monde van de woordvoerder, komt niet verder dan steeds te verwijzen naar haar interne evaluaties en dat zij zelf bepaalt wanneer ze naar buiten treedt. Waarom moeten wij kiezers dan blindelings aannemen dat ze er wel wat van geleerd heeft. Wij zien nu toch ook dat enkele van de financiële cowboys van de partij zich al opmaken en in de startblokken staan om aan het roer te zitten. Dus alles lijkt zich te gaan herhalen.

  1. De schreeuwers maken stampei over USD 8 miljoen rond de Pan American case en stampen met de voeten bij de deur van het OM, maar kijken totaal niet dat ten tijde van de vorige regering de firma Olibis gemiddeld USD 5,7 miljoen premium voor niks mee kreeg en over de regeerperiode van de NDP zou dat al ongeveer USD 25 miljoen zijn. Ja, u leest het goed: USD 25 miljoen als cadeau aan Olibis. Ooit iemand stampei horen maken? Is die USD 25 miljoen minder erg dan die USD 8 miljoen? Beetje rommelen van vorige regering mag? Beetje zwanger is dan niet erg? Wat gaat de NDP dan anders toen in de toekomst? Veel van de cowboys hangen nog steeds rondom de partij, wachtende op hun prooi.
  2. Bij de EBS is er jarenlang inefficiënt gewerkt, met andere woorden: er is jarenlang geld vermorst (!!) en zo ook bij de SWM. De Palu heeft ook geregeerd en beheerde Natuurlijke Hulpbronnen. Geen enkele wijsheid die hun toen bracht naar het efficiënt maken van de EBS en de SWM. Nu moord en brand schreeuwen, zonder de hand in eigen boezem te steken. Is het dus klagen omwille van het klagen? Waarom moet jij dan komen om weer hetzelfde te doen. Lood om oud ijzer? Bied jouw excuses aan. Zoek geen excuses, maar biedt excuses aan of moet ik zeggen ‘zoek geen smoesjes’?
  3. Ten tijde van de regeerperiode van de NPS, 1975-1980 en later in twee periodes, is er veel fraude geweest. Ook toen zijn vriendjes geaccommodeerd, zoals dat in Suriname zo ongegeneerd wordt gezegd. Vinden wij dat niet erg, omdat het toen niet zoveel was als nu met Santokhi? Dus toen was het een beetje zwanger? Heeft NPS ooit gezegd dat zij ervan geleerd heeft en het voortaan anders gaat doen? Nee, njet, nunka, no. Dus alles gaat zich herhalen.
  4. Somo van de PL had ten tijde van NDP I Bouterse/Ameerali, ook zijn zoon in de RvC van de SLM. Hoe heette het toen? In die tijd was Leo Brunswijk ook RvC-lid van de SLM, terwijl ABOP van Ronny Brunswijk aan de macht was. Hoe heette het toen? De NDP was toen de grootste in de coalitie. Dus nu vals moord en brand schreeuwen over ‘friends and family’ geeft aan dat men niets geleerd heeft van eigen fouten, maar alleen uit is op afgeven op de ander en zodra men straks aan de macht is, gaat men hetzelfde weer doen. De lijst is te lang om alle schreeuwers en partijen langs te lopen, maar het betreft ALLE partijen, geen enkele uitgezonderd.

Vertel ons wat je geleerd hebt van jouw fouten

Hiermee wordt niet gezegd dat Santokhi moet blijven. Nee, verre van dat, maar de schreeuwers moeten niet verwachten dat ze ‘ongestraft’ het roer mogen overnemen. Het is nu fout, het was toen ook fout. Als de schreeuwers nu niet blijk geven dat ze hun leven hebben verbeterd dan kan je net zo goed kawtere houden of kaw daar aanhouden, want wat maakt het voor het volk uit.

Het maakt voor de nieuwe mensen wel wat uit, want als zij komen, dan kunnen zij hun ‘hongerige’ maag vullen met nyan maken en de kruimels gooien ze voor de foute influencers, die nu de hele dag als straatventers stampei maken en de aandacht afleiden. De discussie moet nu botter en directer gevoerd worden. Aan alle schreeuwers moeten wij twee vragen steevast stellen:

  1. Wat heb je van jouw fouten geleerd?
  2. Wat zijn de waarborgen dat jij die fouten niet weer gaat maken?

En kom mij niet vermoeien met hoe slecht Santokhi het doet. Dat weet ik al. Maar wat ik ook al weet, is dat jij geen haar beter bent. Dus neem jouw tijd om meer over jezelf te praten en mij te overtuigen dat je anders bent geworden en anders zal zijn.

Voor de opgewonden standjes nog even dit. Ik heb sinds ik actief schrijf – vanaf 2022 – altijd gezegd dat ik pro Suriname ben en niet pro een partij, dus ook niet pro NDP of pro VHP of anti NDP of anti VHP, en toch denken vele paarsen dat ik een van hen was en maken nu plotseling verward herrie, omdat ik niet in hun straatje wil meelopen. Ik steun Suriname en dus alle partijen die oprecht, ja oprecht, het land willen ontwikkelen. Ik ben stevig kritisch op alles en iedereen die de boel nu probeert te flessen en straks wil komen flessen. Zij die nu proberen te flessen, dat is de huidige regering en dus Santokhi c.s. Zij die de boel straks willen komen flessen, zijn alle partijen die straks willen meedoen aan de verkiezing. Mijn focus lag eerst op de huidige regering en is nu uitgebreid naar de huidige regering plus de partijen die straks mee willen doen aan de verkiezingen. En als de opgewonden standjes dit niet begrijpen, dan zegt dat veel over hen. Die moeten dan zeker niet aan de macht komen, want ze hebben kennelijk iets te verbergen.

Hikmat Mahawat Khan

More
articles