SURINAAMSE DRUGS BEREIKEN HONG KONG

Met delegatie Santokhi 2024 nog vers in het geheugen, kreeg China een herinnering aan de keerzijde van de Surinaamse economie. Waar hard en zonder tastbaar resultaat gesproken wordt over schulden herschikken, is een vondst van twee vrachtcontainers met daarin 225 kilogram cocaïne met herkomst Suriname, het nieuws van de dag in China. Azië is vanwege de hogere strafmaten, de nog relatief onverzadigde afzetmarkt en de hoge winstmarges, een groeimarkt voor harddrugs. Daarbinnen zijn synthetische drugs en de grondstoffen daarvan, net als heroïne, relatief toegankelijk. Productiegebieden voor cocaïne en op coca gebaseerde drugsproducten, zijn echter schaars en moeilijk bereikbaar. Toevoer routes via Afrika en Europa worden bemoeilijkt door zowel bestaande georganiseerde misdaadnetwerken, als door een ervaren netwerk van wetshandhaving. Ook de strenger wordende regels tegen zowel witwassen als tegen mensenhandel, in landen op de tussenroutes, maken Azië een moeilijk bereikbare, exclusieve en daardoor lucratieve markt.

De vangst in Hong Kong is breed uitgemeten in de internationale media en zelfs in Chinese media, wat uitzonderlijk is. Verslaglegging vindt daar plaats met invloed vanuit de staat en een focus op positief nieuws over China en bevriende naties. De timing, op een moment dat de economie snakt naar ademruimte betreffende Surinames grootste bilaterale schuldeiser, is ongelukkig. Als laatste optie voor financiering van de Corantijnbrug, zal drugsvervoer tussen twee cocaïne exporterende landen een zorgpunt zijn voor Suriname, China en Guyana. Op meerdere fronten is het nieuws van de drugsvangst een verdere deuk in het internationaal imago van Suriname, op een kritiek moment voor de verdere ontwikkeling.

De actieve en intelligentiediensten zullen met veel belangstelling kijken of handhaving en bestraffing in Suriname van de betrokkenen drugscriminelen spoedig volgen, of dat ook voor deze grote vangst, Justitie en Openbaar Ministerie het bij buitenlandse krantenkoppen houden en arrestaties uitblijven.

R.B.

More
articles