SEOB BRENGT UITDAGINGEN IN KAART

De gepresenteerde informatie in het 11e SEOB-bulletin biedt inzicht in de economische situatie en de voortgang van het IMF-programma in Suriname. Over het algemeen illustreert deze analyse de complexe uitdagingen waarmee Suriname wordt geconfronteerd en benadrukt die het belang van doortastende actie op zowel economisch als institutioneel gebied om een stabiele en welvarende toekomst te waarborgen.

Een kritische analyse van deze informatie kan verschillende aspecten belichten:

Economische ontwikkelingen en uitdagingen: De dalende wisselkoersen voor vreemde valuta en de hoge inflatie zijn zorgwekkende indicatoren. Hoewel er verbetering wordt gemeld in bepaalde sectoren zoals bosbouw en horeca, blijven de netto overheidsuitgaven hoog, wat de geldhoeveelheid en economische stabiliteit kan beïnvloeden. De achterblijvende belastinginkomsten, vooral van de BTW, wijzen op uitdagingen bij belastinginning en efficiëntie van overheidsuitgaven. Keerpunt durft te benoemen, dat voor de kink in de kabel bij de BTW, al maanden geleden gewaarschuwd was. Als niet iedereen meedoet, betalen partijen die de wet wel naleven, het gelag voor de rotte appels. Innen gaat heel soepel, maar de teruggave, het stelsel waarop BTW gebaseerd moet zijn, gaat moeizaam, wat leidt tot minder vertrouwen en uiteindelijk, minder bereidheid en tegenvallende inkomsten.

Status van IMF-maatregelen: Hoewel een aanzienlijk percentage van de IMF-maatregelen is afgerond of in uitvoering is, is er nog steeds een aanzienlijk deel dat uitgesteld of niet gestart is. Dit kan duiden op obstakels bij het implementeren van structurele hervormingen, vooral op het gebied van anti-corruptie en bestuurlijke verbeteringen. Keerpunt merkt op dat de regering daarbij een voorkeur heeft voor items die geld opleveren, zonder investering of uitgave en zich niet heeft ingespannen voor bijvoorbeeld het verkrijgen van actuele cijfers van de nutsbedrijven, voorafgaand aan verhoging van tarieven, of gezonde corporate governance en het aan banden leggen van nepotisme en verkwisting bij parastatale organisaties.

Urgente maatregelen: De genoemde urgente maatregelen benadrukken de noodzaak van snelle actie op cruciale gebieden zoals deviezenregeling, herkapitalisatie van de centrale bank en verbetering van de overheidsuitgaven. Het niet aanpakken van deze kwesties kan de economische stabiliteit in gevaar brengen en het vertrouwen van investeringen die nodig zijn om qua Oil & Gas op schema te blijven en productie vóór 2035 te redden.

Evaluatie overheidsfinanciën: De evaluatie van de overheidsfinanciën wijst op zowel positieve als negatieve trends. Hoewel er verbeteringen zijn in de primaire rekening, blijven de totale rekening en belastinginkomsten achter. Dit onderstreept de noodzaak van een herziening van het belastingstelsel en een efficiëntere belastinginning. Maar ook dat basale zaken, die haast onwil lijken, ertoe ge-leid hebben dat de Rekenkamer geen goedkeuring geeft aan de rekening van ontvangsten en uitgaven over het dienstjaar 2021.

Vooruitzichten en aanbevelingen: De aanbevelingen benadrukken de cruciale rol van institutionele versterking, belastinghervormingen en anti-corruptie maatregelen voor duurzame economische groei. De nadruk op fiscale discipline en naleving van internationale normen zoals AML/CFT tonen aan dat structurele hervormingen essentieel zijn voor het creëren van een gunstig investeringsklimaat. Dat is de basis voor het meedoen in de 21e eeuwse wereldeconomie.

More
articles