WORDEN SPONSOREN DE DAADWERKELIJKE MACHTHEBBERS?

VERKIEZINGEN EN DE VERKIEZINGSKAS

De algemene vrije en geheime verkiezingen voor volksvertegenwoordigende lichamen zijn in aantocht. Op 25 mei 2025 mag het Surinaamse electoraat via een vernieuwd kiesstelsel gaan bepalen, wie na 2025 tot 2030, dit land mag leiden. Nu reeds en wel een jaar voor deze volksraadpleging, kan gemerkt worden dat politieke partijen wel of niet in combinatieverband, voorbereidingen treffen om deel te kunnen nemen. De ene na de andere samenkomst wordt georganiseerd, om te kunnen nagaan, hoe goed de kansen zijn op vooruitgang op 25 mei van het komende jaar. Er worden tal van zogeheten ’vriendschappen’ gesloten en zakelijke verbintenissen aangegaan, die er allemaal op gericht zijn groter succes te behalen bij de komende politieke krachtmeting. Achteruitgang in het aantal zetels in DNA, moet te allen tijde worden voorkomen, al zou dat moeten betekenen dat we zeer duistere figuren en hun bedenkelijke kapitaal, veelal verkregen via informele handelingen, binnen moeten halen.

Het is al decennialang zo, dat bepaalde politieke partijen er niet vies van zijn samenwerkingsverbanden aan te gaan met de misdaad, om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de propagandamachine. Deze machine moet zo soepel mogelijk draaien en de indruk wekken, dat er geen andere politieke entiteit is die het land op de juiste wijze vooruitgang zal kunnen brengen. Zo langzamerhand  weten velen wie de dubieuze sponsoren van bepaalde politieke partijen zijn en hoe het na verkiezingswinst  komt, dat deze sponsoren hun vergunningen zo snel worden verstrekt en waarom zij wel  voor de onderhandse gunningen in aanmerking komen en anderen, die niet bereid waren veel geld te geven, mogen blijven ploeteren. Dit heet dan gangsterpolitiek, een politiek waarbij de onderwereld met zijn smerig kapitaal, de bovenwereld kan binnendringen en de aan de macht zijnde politici in een chantabele positie kan positioneren. Wat we nu reeds zien en wel een jaar voor de verkiezingen, is dat bepaalde politieke leiders de deur van de politieke partij open doen voor gangsters, die zwaar gelieerd zijn aan de drugsmaffia en afkomstig  zijn uit een partij die aan politieke invloed heeft moeten inboeten. Deze politieke gangsters bezitten wel de duistere relaties uit de grensoverschrijdende criminaliteit, die  gaarne bereid zijn voor de verkiezingskas zwaar in te komen om voor zetelwinst te zorgen.

Maar voor wat hoort wat, indien de gesponsorde politieke partij binnen een nieuwe coalitie, de beloofde wederdiensten kan realiseren. Figuren die via sociale media, videobeelden laten zien van vele honderdduizenden dollars, uitgespreid op een bed of op stapels op een tafel. Duister geld dat ze op geen enkele wijze naar een reguliere handelsbank kunnen brengen, maar wel kan worden ingezet in een bepaalde verkiezingskas en worden gebruikt om de propagandamachine goed te laten draaien. Geld dat met een ‘lai’ via de illegale uitvoer zo weer terug kan worden verdiend. Maar laten we elkaar geen mietje noemen. Het is toch zo, dat de onderwereld toch ook in het huidige bestel is doorgedrongen en wordt gedoogd ter wille van het behoud van het kabinet.

Was toch tijdens de regiems van 2010 tot 2020, toch ook al zo. En dan hebben we dat ’toneelspel’ ook nog, waarbij er airstrips in het binnenland met behulp van het Nationaal Leger worden opgeblazen. Enorme kraters ontstaan er dan in de landingsbaan. Maar het toneelspel wil, dat de kraters binnen de kortste keren weer netjes zijn opgevuld en gladgestreken. Dat doe je toch niet met een tiental ‘spaden’ oftewel schoppen. Daar heb je zwaar materieel voor nodig. Wie beschikt over dergelijk materieel in de bedoelde gebieden? Doordenkertje voor de lezers. The show must go on, en de regering kijkt voor langere tijd de andere kant op in het gebied.

Toneelspel van formaat en de informelen moeten genoeg geld hebben om binnen onze importeconomie te kunnen blijven voorzien. Is niet zo dan??

Wij van Keerpunt, volgen binnen onze taakstelling en de presentatie van het nieuws, al hetgeen dat om ons heen gebeurt op het westelijke halfrond, en weten dat er tal van misdadige lijnen – via goud en drugs – lopen tot in Europa, Zuid-Afrika en nu zelfs tot in Hong Kong. Het is dat nu pas de Hong Kong-lijn is ontdekt, want de geldstromen en overboekingen via bankinstellingen in Hong Kong, zijn niet nieuw. Is natuurlijk ook een manier om binnen de witwasmachine te kunnen functioneren. Wij kijken ook naar wat er in Haïti gebeurt, en hoe het komt dat de bendes het daar voor het zeggen willen hebben en hun machtpositie wensen te behouden. Heeft allemaal te maken met de onderwereld, die tracht de bovenwereld te manipuleren en als het even kan, helemaal te controleren. De regering van Ecuador heeft wederom de noodtoestand afgekondigd. Daar strijdt de regering tegen de misdaadbendes die zware connecties hebben met de drugsbendes uit Colombia en Mexico.

Deze bendes trachten Ecuador helemaal in handen te krijgen en juist daarom is het leger daar bezig met grote zuiveringsacties. Waar wij vooral op moeten letten in dit land, is dat deze misdadige invloeden hier niet totaal de overhand krijgen, want de pogingen daartoe worden al vanaf de jaren tachtig ondernomen. Daarom zal 25 mei 2025 zeer belangrijk zijn in dit land. Het wordt erop or eronder. De uitslag zal uitwijzen of we de goede kant opgaan, of dat men de weg van de verdoemenis verder wenst te bewandelen.

More
articles