Guyana stuwt wereldwijde olieproductiegroei naar nieuwe hoogten

In slechts enkele jaren tijd is Guyana uitgegroeid tot een cruciale speler in de mondiale groei van het ruwe olieaanbod. Volgens recente gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA), staat Guyana nu op de derde plaats wat betreft de snelste groei in olieproductie wereldwijd, na de Verenigde Staten en Brazilië.

Sinds de start van de olieproductie in 2019, heeft Guyana een opmerkelijke jaarlijkse groei van gemiddeld 98.000 vaten per dag laten zien. Dit bracht de totale productie in 2023 op 645.000 vaten per dag, een stijging van nul in slechts vier jaar tijd. Deze indrukwekkende toename is voornamelijk te danken aan het Stabroek-blok, beheerd door een consortium bestaande uit Exxon, Hess Corp. en het Chinese CNOOC. Het consortium heeft sinds de start van zijn activiteiten dertig ontdekkingen gedaan, met meer dan 11 miljard vaten aan reserves als resultaat. Exxon voorspelt dat de productie uit het Stabroek-blok in 2027 zal toenemen tot 1 miljoen vaten per dag.

De regering van Guyana heeft ambitieuze plannen om tegen 2030 dagelijks 1,64 miljoen vaten olie te produceren. Dit streven is ingegeven door de wens om optimaal te profiteren van de koolwaterstofreserves voordat de vraag naar olie mogelijk piekt, zoals voorspeld door experts die een succesvolle energietransitie voorzien. Mocht deze piekvraag niet optreden, dan blijft Guyana een belangrijke speler op de oliemarkt als de huidige productieverhogingen worden gerealiseerd.

Deze plannen kunnen mogelijk worden beïnvloed door Chevron, als de overname van Hess Corp. doorgaat. Dit is echter onzeker, aangezien Exxon en CNOOC bezwaar hebben gemaakt tegen de overeenkomst vanwege de activiteiten in Guyana. Exxon claimde het recht te hebben om als eerste de activa van Hess Corp. in Guyana te weigeren, een punt dat Chevron en Hess betwisten omdat Chevron het hele bedrijf wil overnemen, niet alleen de activa in Guyana. Exxon heeft zijn verzet echter verdubbeld en kreeg CNOOC aan zijn zijde.

Het geschil onderstreept het belang van Guyana als een aantrekkelijke bestemming voor investeringen in de grote oliesector. Chevron heeft erkend dat de olieactiva in Guyana de kroonjuwelen zijn in de overname van Hess, wat de strategische waarde van dit Zuid-Amerikaanse land benadrukt.

Bronnen:

  • Amerikaanse Energy Information Administration
  • ExxonMobil, Hess Corp., CNOOC

 

More
articles