‘Petronas wil snel voortgaan met ontwikkeling Blok 52’

Recentelijk heeft Roy Shyamnarain, juridisch adviseur en belastingadvocaat gespecialiseerd in olie- en gaszaken, de resultaten van de exploratieput Fusaea-1 in offshore Blok 52 van Suriname benadrukt. Mohd Redhani Abdul Rahman, vicepresident van de exploratie bij Petronas, beschreef deze resultaten als “een bewijs van vooruitgang in ons begrip van de geologie in deze regio, versterkt door de recente doorbraken in Roystonea-1 en Sloanea-1”. Deze uitspraak suggereert dat Petronas snel wil voortgaan met de ontwikkeling van Blok 52.

Fusaea-1 heeft meerdere olie- en gasreservoirs met zandsteenlagen uit het Campanien opgeleverd, die verder zullen worden geëvalueerd om de omvang van de ontdekking en het potentieel voor geïntegreerde ontwikkeling met eerdere ontdekkingen vast te stellen. Petronas lijkt een multifocusaanpak te hanteren voor de ontwikkeling van Blok 52, in tegenstelling tot TotalEnergies, de operator in Blok 58, die zich primair richt op olie-ontwikkeling.

Volgens het recente persbericht van Wood Mackenzie, benaderen de winbare hulpbronnen bij Roystonea en Fusaea 400 miljoen vaten, wat voldoende zou kunnen zijn voor een Floating Production Storage and Offloading (FPSO) met een dagelijkse olieverwerkingscapaciteit van maximaal 100.000 vaten. Hoewel Petronas geen specifieke cijfers heeft vrijgegeven over de ontdekte hulpbronnen, wijst dit op een positief vooruitzicht voor Suriname. Bovendien lijkt Petronas te streven naar een gasontwikkelingsproject na de Sloanea-1 ontdekking. Het bedrijf heeft een overeenkomst getekend met Staatsolie om de haalbaarheid van een commercieel gasveld in het Sloanea-gebied te onderzoeken en boort momenteel de Sloanea-2-put om het potentieel te testen. Petronas heeft momenteel de grootste buitenlandse aanwezigheid in Suriname, met werkbelangen in verschillende blokken. Het bedrijf lijkt zijn activiteiten in Suriname verder uit te willen breiden, wat wordt onderstreept door de opmerkingen van Datuk Adif Zulfikfli, executive vicepresident en CEO van Upstream bij Petronas, die de positieve resultaten van Fusaea-1 heeft benadrukt als versterking van de reputatie van Petronas in Suriname voor substantiële koolwaterstofbronnen.

More
articles