Geldelijke verhoging voor parlementariërs niet voor huidig parlement

Ronny Asabina, DNA-lid en fractieleider van de politieke partij BEP, heeft in een gesprek met ABC-online Nieuws uitgelegd waarom de voorgestelde salarisverhoging voor parlementariërs niet van toepassing zou moeten zijn op het huidige parlement.

Tijdens het fractieleidersoverleg kwam dit vraagstuk aan de orde, waarbij besloten werd de geldelijke voorzieningen van parlementariërs te koppelen aan die van de rechterlijke en uitvoerende macht, met als voorwaarde dat parlementariërs fulltime zouden gaan werken. Asabina benadrukte dat hoewel het moment voor dit wetsvoorstel misschien niet ideaal is, gezien de huidige discussies over loonsverhogingen voor verpleegkundigen en onderwijzers, het voorstel toch is besproken. Hij voegde eraan toe dat eventuele aanpassingen niet van toepassing zullen zijn op het huidige parlement.

Asabina zei verder dat kwesties in het parlement uit de partijpolitieke sfeer gehaald moeten worden en dat discussies rationeel en zonder emoties gevoerd moeten worden. Hij vroeg ook naar de praktische uitvoering van de regering omtrent de verschillende inkomensbronnen van parlementariërs, gefinancierd uit de staatskas. Asabina stelde dat hij gevraagd heeft naar een exercitie van de regering hoe het in de praktijk zal uitwerken      en als de aanpassingen in de geldelijke voorzieningen een besparing  zal betekenen voor de staatskas. Volgens Asabina is er momenteel een systeem waarbij parlementariërs ook ambtenaren zijn. Vaak worden personen pas na hun benoeming tot parlementariër overladen met ambtenarenfuncties. “Als dat niet genoeg is, krijgt de persoon een adviesfunctie of een consultancyrol bij een staatsbedrijf, allemaal gefinancierd met belastinggelden, aangezien de meeste staatsbedrijven op kosten van belastingbetalers draaien,” aldus Asabina. Hij merkte ook op dat met de aanpassing van de geldelijke voorzieningen, bepaalde voordelen voor parlementariërs, zoals dienstvoertuigen, beveiliging, chauffeurs en vrij tanken, zouden komen te vervallen.

More
articles